Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Květák

Z květáku se většinou konzumuje jeho květenství, skládající se z více jak tisíce drobných poupat, a to dříve, než zcela rozkvete. Z botanického hlediska patří květák ke stejnému druhu jako brokolice a všechny druhy zelí.
Rubrika: Zelenina
|
Typ článku: Encyklopedie

Květák je považován za nejchutnější a nejstravitelnější brukvovitou zeleninu, a to i přesto, že u některých osob způsobuje nadýmání. Používá se v mnoha národních kuchyních: americké, evropské, asijské či arabské.

Bílé barvy květu pěstitelé dosahují tak, že květenství zakryjí vnějšími listy květáku, které je chrání před slunečními paprsky. Pokud na květenství rostliny sluneční paprsky přece jen dopadnou, změní se jeho zabarvení. To je závislé na odrůdě květáku: zelený je například květák Romanesque, jehož barva je dána přítomností chlorofylu, zatímco fialová barva jiné odrůdy je zapříčiněna obsahem antokyaninu.

Květák obsahuje malé množství sacharidů a proteinů a skoro žádný tuk. Dále obsahuje provitamin A (betakaroten), vitamin B a E a významné množství vitaminu C (46 mg/100 g). Z minerálů obsahuje velké množství draslíku a nepatrné množství sodíku. Nachází se v něm i hodně vápníku, hořčíku, fosforu a železa a stejně tak i chrom, zinek, mangan, měď a selen.

Stejně jako ostatním druhům brukvovité zeleniny ani květáku nechybějí fytochemické antikarcinogeny, díky nimž lze květák využít při prevenci rakoviny.

Květák je výborný zdroj vitaminů, minerálů a stopových prvků, které usměrňují trávicí proces. Působí na celý trávicí trakt od žaludku po slepé střevo. Díky tomu, že je lépe stravitelný než jiné brukvovité rostliny, doporučuje se lidem se žaludečními chorobami (gastritidou, vředy, dyspepsií). Jelikož reguluje průchodnost střev, lze jej použít jak při zácpě, tak průjmu a též při podráždění nebo zánětu tlustého střeva.

Spolu s mrkví a chřestem je květák vhodný pro pacienty po akutní gastritidě nebo gastroenteritidě (zánětu žaludku a tenkého střeva).

Díky nízkému obsahu sodíku a tuků a velkému množství draslíku květák pomáhá zmírňovat problémy se srdcem a oběhovou soustavou. Do svého jídelníčku by ho měli zařadit i lidé s hypertenzí či arteriosklerózou.

Přestože květák obsahuje minimum kalorií (25 kcal/100 g), vyvolává pocit sytosti. Vařený nebo připravený v páře je ideálním základem večeře pro každého, kdo chce zhubnout.

Květák je diuretikum a pročišťovač, urychluje vylučování přebytečné vody z tkání (edémy) a odpadních látek metabolismu. Jeho konzumace se osvědčila při selhání ledvin, artritidě, dně, otocích spojených s chorobami ledvin a při ledvinových kamenech.

V posledních letech probíhají četné výzkumy, které zkoumají protirakovinné účinky květáku, brokolice, zelí a jiné druhy brukvovité zeleniny. Zjistilo se, že rozvoji rakoviny brání dva druhy fytochemikálií (sirné glykosidy a sloučeniny indolu), jichž brukvovitá zelenina obsahuje relativně velké množství. Tyto látky zpomalily tvorbu zhoubných nádorů u laboratorních zvířat, která byla předtím naočkována karcinogeny (např. benzpyrenem).

Konzumace květáku a příbuzné brukvovité zeleniny se doporučuje osobám se zvýšeným rizikem onemocnění zhoubným nádorem z jakýchkoliv příčin — např. výskyt v rodině či působení karcinogenních vlivů (záření, tabák, alkohol a jiné). Ten, komu již určitý typ rakoviny diagnostikovali a podstupuje nyní léčbu, by měl do svého každodenního jídelníčku zařadit některý druh brukvovité zeleniny, např. květák, brokolici, zelí nebo ředkev.

Nejrozšířenější odrůdou květáku je květák bílý, ale existuje i květák zelený a fialový. Přestože květák většinou způsobuje nadýmání, lze tomuto nežádoucímu účinku předejít vhodnou úpravou. Pro naše zdraví je nejprospěšnější, když se květák ohřeje v páře a pokape citronem a kvalitním olejem.

Upozornění: Třebaže je květák doporučován na žaludeční a střevní obtíže, jeho konzumace by se měla omezit při těchto problémech.

V případě cholelitiázy (žlučníkové kameny)může způsobit komplikace, a dokonce narušit proces trávení. Kvůli vysokému obsahu celulózy květák zvyšuje produkci plynů ve střevech.

Příprava a použití: Velkým nožem odřízněte spodní část květáku. Vnější zelené listy se mohou využít jako listová zelenina, ale většinou se vyhazují. Rozlamte nebo rozkrájejte květenství na malé růžičky. Opláchněte je pod tekoucí vodou. Růžičky se dají jíst syrové nebo upravené na různé způsoby.

Je-li mladý a jemný, dá se syrový květák použít do salátu. Květák se dá vařit ve vodě, ohřívat v páře (to je nejzdravější způsob úpravy), péct, smažit, dusit a zapékat.

Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 42880
Datum: 21. 1. 2009