Kuskusový nářez se špenátem | Prameny zdraví

Kuskusový nářez se špenátem

1 pl slunečnicového oleje, 2 cibule, 4 pl vody, 1-2 kostky čerstvého droždí, 10 š vody (1 š = 1,4 dcl), 1 pl sójové omáčky shoyou, 1 čl soli, 1 čl würzlu, 400 g celozrnného kuskusu, 2,5 š mražené kukuřice, 400-500 g mraženého špenátu, 5 stroužků česneku, 1 š sójového mléka (sójové smetany), shoyou nebo sůl na dochucení (podle chuti), trochu oleje na vymazání formy a potření nářezu

Kuskusový nářez se špenátem

Rubrika: Moučná jídla, kaše, těstoviny - slané | Typ článku: Recepty

Na oleji a vodě podusíme cibulku. Po vydušení přidáme droždí a osmahneme ho, až začne vonět. Zalijeme vodou, ochutíme a necháme zavařit. Přidáme kuskus a kukuřici a společně vaříme asi 10-12 minut na mírném plameni (občas promícháme). Přidáme blok mraženého špenátu, který se nám pomalu rozpustí a projde varem. Celý obsah hrnce by měl (s rozvařeným kuskusem) dosáhnout husté kašovité konzistence.

Zamícháme sójové mléko (sójovou smetanu) a utřený česnek, případně dochutíme a necháme projít varem. Obsah nalijeme do vymaštěné (vysoké) formy na dortové korpusy (podle uvážení i jiné) a na povrchu uhladíme. Necháme chvíli tuhnout, potřeme zlehka olejem a necháme v lednici úplně vychladnout.

Nářez krájíme optimálně ještě před odstraněním formy. Po uvolnění či vyklopení obsahu jej opatrně překládáme na talíř, na kterém ho budeme podávat. Servírujeme s cibulí, chlebem, zeleninou. Můžeme jej také ohřát a podávat s brambory a zeleninou.

Podle přidané suroviny dostane výsledek charakteristickou barvu a chuť. Hustá konzistence je zabezpečená použitím dostatečného množství rozvařeného škrobovitého kuskusu.

Kuskusový nářez je výrobkem "studené kuchyně". Je vhodný ke snídani nebo jako lehká večeře (resp. ohřátý i k obědu). V případě, že nám špenát příliš nechutná, můžeme jej v receptu nahradit rajčatovým protlakem, mletou paprikou, strouhaným uzeným tofu apod.

Počet přečtení: 2 314 Datum: 18. 9. 2007