Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Konzumace alkoholu může být v souvislosti s nízkou hladinou folátů zvlášť zrádná

Výzkumníci z Harvardu zjistili, že v porovnání s abstinentkami měly ženy, které denně vypily aspoň dva nápoje obsahující alkohol, vyšší riziko onemocnění nějakou závažnou chorobou, především rakovinou. Toto riziko, které bylo nejvýraznější u žen mladších šedesáti let, však do značné míry ovlivňovalo zásobení foláty. Podle vědců tak může být dobré zásobení foláty zvláště důležité u mladších žen, které pravidelně holdují pití alkoholických nápojů.
Rubrika: Alkohol
|
Typ článku: Studie

Foláty a jejich syntetická forma, kyselina listová, jsou klíčové pro tvorbu nových buněk a zajištění optimální funkce DNA. Předpokládá se, že vitamíny řady B pomáhají chránit před změnami, které mohou vést k rakovině – a že nízká hladina folátů v těle přispívá ke kardiovaskulárnímu onemocnění.

Ty ženy, které pily nejvíce a měly nejnižší příjem folátů, měly v porovnání s abstinujícími o 36 % vyšší riziko onemocnění nějakou závažnou chorobou. U žen s dobrým zásobením foláty, se riziko snižovalo – nicméně zůstávalo stále zvýšené. Výsledky pocházejí z velké americké studie na 122 000 zdravotních sestrách.

Foláty se vyskytují zvláště v zelené listové zelenině, jako je např. špenát, dále ve fazolích a hrachu. Mnohé cereálie a obilné výrobky jsou obohaceny o foláty.

American Journal of Epidemiology, Oct 15, 2003

Počet přečtení: 4008
Datum: 13. 3. 2008