Káva a čokoláda | Prameny zdraví

Káva a čokoláda

Káva je běžným zdrojem karcinogenních látek v naší stravě. Farmakologové přiznávají, že káva sama o sobě má silné mutagenní schopnosti. V laboratorních studiích dokázala narušit chromozomy jak u rostlin, tak u zvířat.

Káva a čokoláda

Rubrika: Káva a kofein | Typ článku: Studie

Vědci nicméně věří, že je obtížné užívat tak vysoké dávky, aby karcinogenní látky obsažené v kávě mohly člověku významně škodit - o jejich negativních účincích však není pochyb.

Pravděpodobně nejvyšší riziko bylo prokázáno mezi rakovinou močového měchýře a pitím kávy. Ti lidé, kteří pili denně dva a více šálků kávy, měli dvakrát vyšší riziko rakoviny močového měchýře oproti lidem, kteří kávu vůbec nepili.

Studie poukazují i na další faktory. Např. teobromin (látka příbuzná kofeinu) zvyšuje riziko rakoviny prostaty - při užívání 20 mg (nebo více) denně bylo riziko dvojnásobné. Teobromin se nachází v čokoládě - tabulka mléčné čokolády (25 g) jej obsahuje okolo 40 mg, 2 lžíce čokoládového sirupu okolo 85 mg, čokoládový prášek ve 200 ml plnotučného mléka (2 až 3 vrchovaté lžíce) 120 mg.

Počet přečtení: 4 127 Datum: 6. 9. 2012