Karob, svatojánský chléb | Prameny zdraví

Karob, svatojánský chléb

Karob je vynikající chutnou a zdravou alternativou místo kakaa. Pochází ze stromu, který roste hlavně na Středním Východě, kde se pěstuje už nejméně 4000 let. Ve starověku byly karobové boby považovány za velmi cenné, protože dobytku a ovcím, které byly těmito boby krmeny, se velmi dobře dařilo.

Karob, svatojánský chléb

Rubrika: Sladidla | Typ článku: Encyklopedie

Karob je stále zelený strom, který vyrůstá až do výsky 15 metrů. Pro své sladké a výživné plody se ve světě pěstuje hlavně jako zdroj potravy. Plod karobu je tmavě hnědý jedlý lusk 15-30 cm dlouhý a poměrné silný a široký. Ten je sušen a mlet na jemný karobový prášek. Sušená semena z lusků se často používala v obchodě jako platidlo. Od karobu je odvozen výraz karát (karobový bob se řecky řekne keration), který se dodnes používá klenotníky při popisu zlata. V dřívějších dobách zpěváci žvýkali karobové lusky, protože věřili, že jim to vyčistí krk a hlasivky.

Karob obsahuje 8% bílkovin, velký díl přirozeného cukru (asi 46%), vitamíny skupiny B, minerály - vápník, hořčík, draslík, a stopové prvky - železo, mangan, chrom, měď. Porovnáme-li jej s kakaem, má třikrát vyšší obsah vápníku, o třetinu méně kalorií a sedmnáctkrát méně tuku! Karob je bohatým zdrojem vlákniny pektinu, který pomáhá při trávení a vylučování a je užitečný pro zastavení průjmu, při zvedání žaludku a při zvracení. Obsahuje též lignin. Pektin i lignin mají prospěšný vliv na snižování hladiny cholesterolu.

U karobu je oproti kakau příznivější výrobní proces (většina kakaových bobů je naneštěstí produkována v zemích, kde je hygienická úroveň hluboko pod úrovní civilizovaných zemí). Na rozdíl od kakaa neobsahuje karob škodlivé methylxanthiny (s jejich četnými nepříznivými účinky pro zdraví člověka - od zrychleného tepu přes poruchy spánku a nadměrnou vznětlivost až po pocity úzkosti), nevyžaduje při výrobě kvašení přinášející nebezpečí rozvoje nežádoucích baktérií či plísní (u čokolády je kvašení nutné pro dosažení chuti). Vzhledem k přirozeně nasládlé chuti nevyžaduje karob obohacení cukrem a vzhledem k jemné konzistenci nevyžaduje ani přidávání velkého množství tuku (při výrobě čokolády běžné). 

Počet přečtení: 16 172 Datum: 13. 8. 2007