Med obsahuje plno vitamínů, enzymů a minerálů | Prameny zdraví

Med obsahuje plno vitamínů, enzymů a minerálů

Ti, co jedí med, se většinou dožívají vysokého věku. Přísní makrobiotici by asi měli výhrady, ale je to tak. Jeden gerontolog zkoumal dlouhověké osoby – tedy více než stoleté. Většina dotazovaných včelařila a všichni, kdo mu odpověděli na jeho dotazník, řekli, že jedí med! Já vím, ani med není samospasitelný. (Navíc – kdo včelaří, nejspíš má zahrádku a pobývá více na vzduchu než třeba každodenní vysedávači v zakouřených hospodách.) Kdo však jí med místo cukru, už tak dělá něco pro zdraví. Lepší je ale ten «horší». Zmínění včelaři většinou ten «čistý» med prodávali, a ten zbylý, tedy ten s pylem, jedli sami.

Med obsahuje plno vitamínů, enzymů a minerálů

Rubrika: Sladidla | Typ článku: Encyklopedie

Pyl obsahuje bílkoviny, všechny vitaminy kromě vitaminu B12 a těch, které jsou rozpustné v tucích, má i enzymy i koenzymy, minerály i stopové prvky.

V medu jsou i hormony a rutin a aminokyseliny, prostě všechno, co má tělo rádo. (V Toulcově dvoře na biodožínkách jsem koupila dokonce med z pohankových polí, tak tam by toho rutinu mohlo být i víc?)

Med je rozhodně zdravější než bílý cukr. Ten je tak daleko od přírody, že už je to spíše chemikálie. Zato med – stále myslím ten od včelaře, nepřevařený a nenastavovaný všelijakými divnostmi – to je skvost, který doporučuje i Bible.

Je to i léčivo a jako s takovým bychom s ním měli zacházet – nepřehánět to ani s touto vzácnou ingrediencí. Proč? Dobrého pomálu, říká se. Včelka prý za celý svůj život vyrobí asi tak lžičku medu. Važme si té práce a med vychutnávejme. Nejlepší je ten přímo od včelaře. Takový med, přímo z voskového plástu, zachránil život otci malířky a ilustrátorky Inky Delevové. Za války byl na pokraji života a tehdy mu to někdo poradil. Vyléčil se a tu radu si nenechal pro sebe. Takový med je velmi dobrý na regeneraci jater.

Med hojí i rány a taky dokáže vytáhnout z těla škodliviny. K tomu účelu se dělá medová masáž mezi lopatkami. Stačí lžíce medu a někdo, kdo je ochoten vykonávat čtvrt hodiny jednoduché, kolébavé hmaty. Pak se začne z těla dostávat, co tam nepatří. Když už začne být masáž bolestivá, zbytky medu umyjeme teplou vodou. Masáž můžeme ještě jednou zopakovat. S odstupem pokožku můžeme natřít nějakým hojivým krémem, ale pozor – pouze přírodního charakteru.

Doporučuji najít si v okolí svého včelaře. Pak máte přehled co a jak. Znáte majitele včelstev, ale taky víte nebo aspoň tušíte, jak moc se okolní pole chemicky ošetřují a co tudíž můžete čekat i od medu. (I v biomedu byly zjištěny pesticidy a herbicidy. Nemohou za to ani včely ani včelaři. Práškovací monstrum neovlivní, kam zrovna vane vítr…)

Když si pořídíte «med» nejasného původu, je to poněkud riskantní. Nezávislý časopis dTest 5/2012 otiskl článek Včely by se divily. Pančovaný med přináší na rozdíl od toho pravého velké zisky. Není tedy divu, že ze sedmnácti testovaných medů byly čtyři naředěny lacinými sirupy, dva z nich navíc ještě obarvené éčkem!

A ještě jak jsme na tom v porovnání se světem: Každý Čech v průměru zkonzumuje 0,7 kg medu za rok, což je o kilogram méně než v Řecku, jehož obyvatelé jsou se spotřebou 1,7 kg medu na obyvatele a rok jeho největšími jedlíky v Evropě. Sousedi Němci snědí 1,2 kilo.

Na světových trzích se nejvíc cení med evropský. My ovšem tuto pochoutku vyvážíme a každou čtvrtou sklenici medu dovážíme, zvl. z Německa, Číny a Bulharska. Každý svého štěstí strůjcem, každý má svůj rozum.

Taky vám vadí silnice přecpané kamiony? Tak zvažte, zda potřebujete med ze zahraničí.

Dávám přednost medu od včelařů z naší obce nebo z obcí sousedních. Vzpomínám také na levandulový med z Provence. Skvostem je med plástvový, přímo z voskového plástu. Už je k mání na farmářských trzích, ale je třeba si přivstat J.

http://www.countrylife.cz/med-kvetovy-900-g-cihala

http://www.countrylife.cz/med-kvetovy-lipovy-900-g-cihala

http://www.countrylife.cz/med-kvetovy-lucni-500-g-cihala

Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.

Počet přečtení: 6 897 Datum: 26. 4. 2016