Jakým způsobem tuk poškozuje organismus? | Prameny zdraví

Jakým způsobem tuk poškozuje organismus?

Nadměrné množství tuku v potravě vytváří podmínky pro chorobný proces zvaný ateroskleróza – kornatění a zužování tepen. Přemíra tuku způsobuje, že krev je hustší, což vede ke zpomalení cirkulace a k tomu, že červené krvinky mají tendenci se k sobě vzájemně „lepit“.

Jakým způsobem tuk poškozuje organismus?

Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživy

Takto slepené krvinky mají omezenou schopnost přenášet kyslík a jenom s obtížemi se protlačují přes nejmenší kapiláry. To vede k tomu, že některé tkáně nejsou dostatečně zásobené živinami a kyslíkem a jsou náchylnější ke zranění či onemocnění; hrozí jim odumření.

Většina velmi tučných jídel obsahuje navíc také hodně cholesterolu. Tak se může stát, že buňky (především jaterní), které pro svou potřebu vychytávají cholesterol, jsou přesyceny. Proto začnou omezovat tvorbu cholesterolových receptorů. To vede k hromadění cholesterolu v krvi, kde je jeho část chemickými pochody změněna na cholesterol oxidovaný. Oxidovaný cholesterol již normální buňky nejsou schopné vychytat. Proto nastupuje obranný mechanismus ve formě tzv. makrofágů (druh bílých krvinek), které tento pozměněný cholesterol pohlcují.

V tomto dlouhodobém procesu, při kterém se makrofágy shlukují na vnitřních stěnách tepen, dochází ke vzniku tzv. tukových proužků. Ty se pak zvětšují, probíhá v nich celá řada složitých změn, na konci kterých je vytvoření aterosklerotického plátu. Ten pak může růst tak dlouho, až způsobí ucpání tepny. Když se toto stane u srdeční tepny, dojde k srdečnímu infarktu. V případě ucpání mozkové tepny se mluví o mrtvici.

Některé vedlejší produkty trávení tuků (žlučové kyseliny) jsou pravděpodobně zodpovědné za vznik určitých druhů nádorů. Tyto látky způsobují podráždění stěny střevní a podílejí se na vzniku kolitidy (zánětu tlustého střeva) a rakoviny tlustého střeva. Při dostatečné konzumaci vlákniny stolice střevem rychle prochází a neposkytuje nejrůznějším karcinogenům dostatečný čas k působení na stěnu střevní.

Studie prokázaly, že přemíra tuku v krvi je jedním z faktorů, který způsobuje snížení účinnosti imunitního systému.

Strava s vysokým podílem tuku znemožňuje organismu správné využití inzulinu, což může vést k rozvoji cukrovky. Jedním z nejmocnějších činitelů, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, je vysoký obsah nasycených tuků v potravě.

Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.

Počet přečtení: 3 656 Datum: 24. 2. 2009