Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jak je to s vitaminy a minerálními látkami ve stravě?

O máločem je obyvatelstvo tak pevně přesvědčeno jako o tom, že pro zajištění zdraví potřebujeme dostatek vitaminů. Když byla nedávno chřipková epidemie, tak všichni ti, kteří o výživě mají byť sebenepatrnější znalosti, všichni svorně prohlašovali, že se je třeba nadopovat vitaminy.
|
Typ článku: Poradna výživy

Existuje třináct pro lidské zdraví nepostradatelných vitaminů. Z nich čtyři jsou nerozpustné ve vodě a rozpustné v tucích. To jsou vitaminy A, D, E, K. Zbývajících 9 vitaminů je rozpustných ve vodě. Jsou to vitaminy B1-thiamin, B2-riboflavin, B6-pyridoxin, B12, kyselina listová, kyselina panthotenová, niacin (nicotinamid), biotin, kyselina askorbová-vitamin C.

Existuje přes dvacet minerálních látek, které tělo nezbytně potřebuje. Ty, jež jsou v těle ve velkém množství, jsou obvykle označovány jako makronutrienty. Jsou to draslík (kalium-K), vápník (Calcium-Ca), hořčík (Magnesium-Mg), sodík (Natrium-Na), chlór (Cl), fosfor (P), síra (S).

Ty minerální látky, které jsou v těle pouze v nepatrném množství, jsou označovány jako mikronutrienty, resp. stopové prvky. Z nich nejdůležitější jsou železo (Fe), zinek (Zn), měď (Cu), mangan (Mn), chrom (Cr), jód (J), selen (Se), fluór (F), molybden (Mo), vanad (V).

Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu

Počet přečtení: 2756
Datum: 17. 9. 2009