Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Doplňky vápníku zvyšují riziko infarktu

Užívání doplňků stravy s vápníkem a jejich souvislost se zvýšeným kardiovaskulárním rizikem vzbuzuje obavy. Přesto se doporučují. Tato setrvačnost je připisována složité síti vazeb průmyslu s organizacemi hájícími podnikatelská práva a akademickou obcí.
|
Typ článku: Rady lékaře

Proč by doplňky vápníku měly zvyšovat riziko infarktu, zatímco stejný vápník, který přijmete z potravin (nejlépe listové zeleniny, ořechů a semen, luštěnin atp.), nikoliv? Když spolknete pilulku s vápníkem, nastane nepřirozeně velký, rychlý a dlouhý nárůst množství vápníku v krevním oběhu, jenž trvá až osm hodin. To může mít za následek snadnější srážení krve, což vede ke zvýšení rizika tvorby sraženin v srdci nebo mozku.

Počet přečtení: 4
Datum: 12. 7. 2024