Jáhly | Prameny zdraví

Jáhly

Patří do rodu jednoděložných rostlin z čeledi lipnicovitých. Je známo asi 500 druhů. Proso seté pochází původně z Mongolska. Do střední Evropy se dostalo asi cestou na sever od Kaspického a Černého moře.

Jáhly

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie

Proso spolu s pšenicí jsou nejstarší kulturní plodinou Evropy. Staří Slované prosné obilky mleli na mouku, kterou potom zpracovávali na placky a kaše. V dnešní době jáhly znovu prožívají svoji renesanci.

Jáhly vznikají z prosa odstraněním semenné slupky z obilky. Jsou dobře stravitelné, výživné a velmi chutné. Doporučují se pro lidi s onemocněním žaludku a slinivky. Jáhly mají v kuchyni široké využití. Mohou se vařit, vločkovat, dělají se z nich pukance nebo mouka, která se využívá při výrobě bezlepkových těstovin (jáhly neobsahují lepek).

Proso má velmi specifické nutriční hodnoty. Ve 100 g hmotnosti se nalézá 70 g sacharidů, z toho je nejvíce zastoupen škrob, který zaručuje postupné uvolňování energie do těla. Druhou nejvíce zastoupenou složkou jsou bílkoviny, obsahuje jich 11 g. Obsah tuku je vyšší než u ostatních obilovin (s jedinou výjimkou, kterou je oves). Největší množství tuku je soustředěno v klíčku. Větší podíl z tuku tvoří nenasycené mastné kyseliny (72-82%).

Proso má obzvlášť vysoké zastoupení kyseliny linolové. Je bohaté na magnézium, fosfor, železo a kyselinu křemičitou.. Z vitamínů jsou nejvíce zastoupeny vitamíny B1, B2 a PP. Působí příznivě na plíce a zuby, podporuje růst vlasů, zamezuje jejich vypadávání a lámání nehtů. Zpevňuje kosti. Svým obsahem vápníku a hořčíku působí příznivě na srdce.

Počet přečtení: 13 908 Datum: 27. 2. 2006