Jáhlový koláč s broskvemi nebo meruňkami | Prameny zdraví

Jáhlový koláč s broskvemi nebo meruňkami

 4 š sójového mléka (1 š = 1,4 dcl), 4 š vody, špetka soli, 2 š jáhel, 1 ks vanilkového cukru, 4 pl přírodního cukru, 1 čl karobového prášku, 2 čl rostlinného másla Provamel Bio, 4-5 pl instantní mouky na dohuštění, 1 čl rostlinného másla na vymaštění, 7 dcl broskvového nebo meruňkového kompotu, hrst slunečnicového semínka na posyp, 2 ks sezamové chalvy (60 g)

Jáhlový koláč s broskvemi nebo meruňkami

Rubrika: Moučníky, dezerty | Typ článku: Recepty

Ve vodě se sójovým mlékem (a špetkou soli) uvaříme přemyté jáhly na hustou kaši (asi 20-25 minut). Po odstavení ochutíme, zamícháme rostlinné máslo a instantní mouku na dohuštění kaše.

Vlijeme na vymaštěný plech a uhladíme povrch. Scezené broskve nakrájíme na menší kousky a rozložíme po celé ploše jáhlového podkladu. Posypeme slunečnicovými semínky a na povrch rovnoměrně nastrouháme (polskou) chalvu, kterou chvíli předtím vyjmeme z mrazničky. (Chalva je sladký sezamový výrobek, který je běžně k dostání v prodejnách zdravé výživy.) Pečeme asi 15-18 minut při 180°C, až je chalva světlehnědé barvy.

Koláč krájíme až po úplném zchladnutí, nabíráme opatrně pro jeho sice hustou, ale přesto víceméně pudinkovou konzistenci.

Jáhlový koláč není typický koláč "do ruky". Pro jeho vlhkost a hustou (avšak celistvou a nerozpadající se) pudinkovou konzistenci ho konzumujeme raději z talířku a s pomocí lžičky. Je zdravý, výživný a chutný.

Počet přečtení: 5 386 Datum: 20. 9. 2007