Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Hlávkový salát

Staří Římané jedli salát po vydatné večeři, aby jejich tělo mohlo během noci lépe trávit. V dnešní hektické době by bylo nejlepší, kdybychom ho raději jedli namísto večeře. Naše tělo by tak dostalo příležitost si při spánku vydatněji odpočinout.
Rubrika: Zelenina
|
Typ článku: Encyklopedie

Salát je celkově bohatý na vitamin B1 a B2 a především na kyselinu listovou. Salát je vysoce ceněn pro obsah draslíku a železa. Má i významné množství vápníku, fosforu, hořčíku, jakož i stopových prvků: zinku, mědi a manganu.

Sedativní a spánek přivolávající látky jsou stejné jako v divokém salátu, jen jejich koncentrace je mnohem nižší. Chemickým složením se podobají látkám, které obsahuje opium, ale na rozdíl od nich nejsou toxické a nezpůsobují závislost. Díky svému složení salát působí jako mírné sedativum, navozuje spánek, vzbuzuje chuť k jídlu a doplňuje důležité minerály.

Doporučuje se při funkčních poruchách nervové soustavy, jako nervozita, stres, psychické napětí nebo úzkost. Pravidelná konzumace salátu má mírný sedativní účinek a dodává tělu vitaminy skupiny B potřebné pro odolnost nervové soustavy. Při nespavosti se k večeři doporučuje jíst pouze salát.

Pokud se jí salát před hlavním jídlem, tonizuje žaludek a ulehčuje trávení. Salát napomáhá správné funkci střev, protože je snadno stravitelný a obsahuje vlákninu. Salát vyvolává pocit nasycení, ale dodává jen málo kalorií. Současně zmírňuje nervozitu a úzkost, faktory, které člověka často vedou k přejídání se.

Nejlepší způsob, jak vychutnat příjemnou chuť salátu, je jíst jej syrový. Může se polít lžící oleje (nejlépe olivového) a pokapat citronovou šťávou. Sytě zelené listy jsou mnohem výživnější než světlé listy. Nejsilnější listy se dají vařit jako kterákoliv jiná listová zelenina.

Dobré jídlo ze salátu, správně ochucené olejem a citronem, ulehčuje trávení, pomáhá při usínání a vyvolává příjemný pocit nasycení.

Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 22775
Datum: 21. 1. 2009