Guava | Prameny zdraví

Guava

Díky obsahu vitaminu C (184 mg/100) g se guava řadí k druhům ovoce, které jsou na tento vitamín nejbohatší. Více ho má pouze acerola a šípky. V guavě je i malé procento organických kyselin, konkrétně kyseliny citronové a jablečné, které ulehčují vstřebávání vitaminu C a dávají tomuto ovoci jeho typicky nakyslou chuť.

Guava

Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie

Karotenoidy jsou látky, které se v těle mění na vitamín A a mají silný antioxidační účinek. Jejich obsah v guavě je poměrně vysoký. Druhy s načervenalou dužinou jsou na karotenoidy velmi bohaté a obsahují lykopen, karotenoid obsažený např. v rajčatech.

Většina z vlákniny v guavě je rozpustná. Guava obsahuje i významné množství vitaminů skupiny B (kromě B12), vitamin E, ale i vápník, fosfor, hořčík a železo. Nejhojněji zastoupený minerál v ní je draslík a poměrně bohatá je i na stopové prvky jako zinek, měď a mangan.

Při výzkumu, který byl prováděn v Indii a byl publikován v American Journal of Cardiology, se zjistilo, že po zařazení guavy do denní stravy se 61 dobrovolníkům s hypertenzí snížil systolický krevní tlak o 9 mmHg a diastolický o 8 mmHg (odpovídající snížení ze 150/90 mmHg na 141/82 mmHg). Těchto výsledků bylo dosaženo po tříměsíční pravidelné konzumaci guavy. Přestože toto zjištění není nikterak velkolepé, rozšiřuje možnosti léčby hypertenze. Neví se sice přesně, který komponent guavy je za tento mírný pokles zodpovědný, ale předpokládá se, že je to dáno tím, že guava obsahuje velmi málo sodíku a hodně draslíku a rostlinné vlákniny.

Při stejném experimentu bylo dosaženo snížení hladiny celkového cholesterolu v krvi o 10 % a triglyceridů o 8 %. Tento hypolipidemický účinek je způsobený velkým množstvím rozpustné vlákniny (pektinu) v guavě, která dokonale čistí střeva a ulehčuje vylučování stolice, v níž se nachází cholesterol a žlučové soli.

Guava se podílí na udržování dobrého stavu arterií. Její konzumace zabraňuje rozvoji rizikových faktorů arteriosklerózy: hypertenze a vysoké hladiny cholesterolu v krvi.

Velké množství vitaminu C v guavě významně pomáhá při léčbě nikotinové závislosti, protože vitamin C dokáže nikotin neutralizovat. Dvě tři guavy denně jsou vhodným doplňkem stravy lidí, kteří chtějí přestat kouřit.

Guava má na tělo osvěžující účinek, a proto prospívá např. rekonvalescentům po infekčních chorobách nebo při únavě vyvolané chronickým onemocněním.

Guava snižuje krevní tlak, hladinu cholesterolu a tuků v krvi a díky vysokému obsahu vitaminu C neutralizuje účinek nikotinu. Jedna guava s hmotností přibližně 100 g dodá trojnásobek DDD vitaminu C pro dospělého člověka.

Vnitřek guavy, který obsahuje semena, je třeba dobře rozžvýkat nebo propasírovat přes síto. Vnější část ovoce je měkčí a bez semen. Je-li plod přezrálý, obsahuje méně vitaminu C a vlákniny.

Guava se používá na výrobu lahodných sirupů, želé a džemů.

Kaše z guavy: Typický brazilský výrobek, který se získává tak, že dužinu guavy rozmixujeme, osladíme a povaříme.

Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 34 627 Datum: 21. 1. 2009