Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Golubcy – plněný zelný list po ukrajinsku

olej 2 pl, cibule 2 ks, voda dolévat podle potřeby, mrkev 5 ks, sójová drť růžová 1 š, česnekový prášek 1 čl, rajčatová šťáva 2 š, sůl 1 čl, rýže natural 400 g uvařené doměkka v osolené vodě, slunečnice 1 š nasucho opražit a umixovat (nebo umlít) bez přidání vody, petrželka, česnek na dochucení, zelný list 30 ks (předem podusit asi 7–10 minut ve vařící vodě nebo páře tak, aby byly měkké – vhodné k zavinování, ale ne rozvařené), sůl zlehka prosolit jednotlivé již uvařené zelné listy, rajčatová šťáva 3 š
|
Typ článku: Recepty

Na oleji podusíme nakrájenou cibuli s přídavkem vody. Po vydušení vody přidáme najemno nastrouhanou mrkev a pokračujeme v dušení. Po chvilce přidáme sójovou drť, ochutíme, osolíme a zalijeme rajčatovou šťávou. Spolu dusíme asi 5 minut. Potom směs smícháme s uvařenou rýží a umletým slunečnicovým semínkem a podle potřeby dochutíme česnekem, petrželkou apod. 2 vrchovaté polévkové lžíce směsi klademe na jednotlivé zelné listy a zavineme je (kraje listů zatlačíme dovnitř).

„Zelné válečky“ klademe do vymaštěného plechu. Potom je zalijeme rajčatovou šťávou, která se podle potřeby rozředí vodou, a pod pokličkou pečeme v troubě asi 40 minut. Při podávání přelijeme sójovou smetanou. Podáváme s bramborem nebo chlebem.

Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 6943
Datum: 14. 7. 2010