Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Cuketa

Cuketa na první pohled vypadá jako velká okurka, i když z botanického hlediska je mnohem bližší dýni. I její bílá dužina svým vzhledem připomíná dužinu okurky, ale má o něco tvrdší konzistenci.
Rubrika: Zelenina
|
Typ článku: Encyklopedie

Díky své lahodné chutí (připomínající vlašské ořechy) a dietetickým vlastnostem patří cuketa k velmi významným druhům zeleniny.

Přestože je cuketa druh tykve, má své specifické vlastnosti. Obsahuje stejně bílkovin jako dýně, ale na rozdíl od jiných druhů tykvové zeleniny má jen málo betakarotenu, prekurzoru vitaminu A. Cuketa má velmi málo tuků, sodíku a kalorií a dýně ještě méně.

Cuketa je pozoruhodná svým změkčujícím a zklidňujícím účinkem, který je způsoben obsahem rozpustné vlákniny, a je též mírně močopudná.

Prospívá při dyspepsii (porucha trávení), gastritidě, dráždivém tračníku, kolitidě (zánět tlustého střeva).

Cukety můžeme konzumovat vařené na různé způsoby. Dají se i smažit, i když potom obsahují příliš mnoho oleje. Cuketu je možno kombinovat s rajčaty, protože obě plodiny jsou lehce stravitelné a mírně diuretické. Používají se při redukčních dietách.

Pyré: Najemno nakrájené cukety uvaříme v mírně zředěném mléku či v nápoji ze sóji a následně je rozmixujeme. Vzniklé pyré můžeme zahustit kukuřičným škrobem.

Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 5653
Datum: 21. 1. 2009