Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Chřest

Každý, kdo jedl chřest, si mohl všimnout, že po jeho snědení se změnil zápach jeho moči. Stalo se to proto, že součástí prchavých éterických olejů obsažených v chřestu je asparagin, který se vylučuje s močí.
Rubrika: Zelenina
|
Typ článku: Encyklopedie

Chřest patří mezi potraviny, které mají nejnižší obsah kalorií (23 kcal/100 g). Je to důsledek skutečně minimálního podílu tuků a sacharidů. Dále má dostatek vlákniny, vitaminů skupiny B, kyseliny listové a vitaminu A (provitamin), C a E. Z minerálů obsahuje významné množství draslíku, fosforu, železa a hořčíku a nechybějí ani různé stopové prvky. Obecně lze říci, že chřest je nízkokalorická potravina bohatá na minerály.

Chřest podporuje tvorbu moči v ledvinách a pomáhá při odstraňování tekutin zadržovaných tkání. Pacienti se zánětem ledvin (nefritidou) by ho však měli konzumovat s mírou. Celer pročišťuje a detoxikuje organismus.

Chřest se obvykle vaří 5 až 10 minut, ale může se i smažit a péct. Pokud je stonek příliš tvrdý, měl by se oloupat. Konzervovaný chřest ztrácí část vitaminů a vlákniny (hemicelulózy), ale uchovává si minerální a močopudné látky.

Jelikož chřest obsahuje málo kalorií a velké množství vlákniny, výborně zahání hlad. Pokapaný citronem tvoří chutný pokrm, který je možné zahrnout do jakékoliv redukční diety.

Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 22470
Datum: 21. 1. 2009