Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Celer: při dně a revmatismu

Celer – to není jen zelenina, na kterou si vzpomeneme, až když chceme udělat svíčkovou nebo když na Vánoce chystáme bramborový salát.
Rubrika: Zelenina
|
Typ článku: Články

Celer je také koření. Sušený celer je součástí různých kořenících práškových směsí, které se používají k ochucování polévek i omáček. Užívá se sušená bulva i nať. Celerová nať je také obsažena v bylinkové soli. Samozřejmě, že čerstvou celerovou nať můžeme používat i do různých pomazánek nebo salátů.

Celer se doporučuje nejen k ochucování pokrmů, ale taky ke zlepšení zdraví – například k posílení nervů, k pročištění krve. Je vhodný i pro diabetiky. Ve středověku byl doporučován při dně a revmatismu. Já ho doporučuji i dnes – je to vynikající zelenina k odkyselení organismu i pro ty, kdo mají vysoký cholesterol.

Celer má odvodňovací účinky, což se dá využít při potížích s ledvinami a při vysokém tlaku. Celer obsahuje vitamin C, B1, B2, B6, B9, PP i C, karoten, z minerálů např. draslík, hořčík, vápník, železo, sodík i trochu zinku. Celer zvyšuje prokrvení pohlavních orgánů, takže působí i jako afrodiziakum. Statečný řecký hrdina – Achilles – prý léčil celerem své nemocné koně.

Igor Chaun na otázku, co považuje za vrchol svého kulinářského umění, odpověděl: „Že jsem se naučil vařit z čehokoliv a pochopil, že jídlo nevzniká tou hlavní hmotou, ale kořením, jímž se tato hmota ochutí. Nejsem sice ortodoxní vegetarián, ale osvobodil jsem se od nutnosti vařit pomocí masa. Už i u nás máme celou škálu různých hmot (zelenina nebo rostlinná „masa“ jako je seitan nebo tofu), ze kterých je možné vyrábět fantastická jídla. Jsem schopen uvařit excelentní „čínu“ kupříkladu z celeru. Mým kulinářským umem je to, že jsem se naučil vařit z čehokoli a dobře kořenit.“

Z celeru můžeme vykouzlit i „ovar“. Nebudeme troškařit a vezmeme si taky pastinák (nemáme-li, tak petržel). Očistíme je, oloupeme, ale jinak je necháme v celku; jen pokud jsou moc velké, překrojíme je. Vložíme je do vroucí vody (nemusí jí být moc, vyčnívající zelenina změkne i v páře), přidáme také na čtvrtky nakrájenou cibuli, okořeníme celými kuličkami pepře a nového koření, přidáme bobkový list. Vaříme doměkka. Vyjmeme, rozdělíme na porce, tak aby každý strávník měl kousek celeru i pastináku i cibule. Posypeme strouhaným křenem, ten pokropíme vývarem a dobrým olejem, nejlépe z pšeničných klíčků, pokapeme sójovou omáčkou, přidáme hořčici a podáváme s chlebem. Takový „ovar“ nejenže nezvedne váš tlak, naopak, celer, podobně jako česnek, patří mezi nejlepší rostlinné spojence proti vysokému tlaku! Celer je užitečný i tím, že obsahuje dost draslíku.

Celer se dá použít k výrobě kaše – podobně jako brambory. Očištěný, na kostky nakrájený celer uvaříme v osoleném mléce doměkka (i v sójovém), rozšleháme a ochutíme.

Díky celeru prý můj táta jednou v mládí velmi výrazně zabodoval. To bylo tak: byli s kamarády na horách a jeden z nich chtěl zapůsobit na pěknou slečnu. Tak ji pozval na něco dobrého, ovšem na mém tátovi (tedy když jím ještě nebyl) prý bylo, aby připravil něco k jídlu. Ten měl ve své skromné studentské kuchyňské výbavě také sklenici výpečků z králíka na celeru. Kamarádi se dívali dost nedůvěřivě, když krájel brambory na kolečka, opékal je a potíral obsahem té sklenice. Slečna však předsudky neměla, baštila s chutí a nešetřila superlativy!

V této historce tedy celer sehrál kladnou roli. Ovšem jedna klientka mi vyprávěla historku o svém muži, který se osypal. Nikdo nevěděl po čem. Po nějaké době se osypal znovu – poté, co snědl větší množství oblíbené pomazánky – byla ze syrového celeru. Málem se udusil. Tím nechci strašit, protože kdokoli z nás se může stát alergickým na cokoli, ale to neznamená, že se všichni budeme bát něco vyzkoušet. Jen opět radím – všeho s mírou, tedy i s celerem.

Dámy: je to prý nejúčinnější zelenina proti celulitidě a současně proti faldům! Samozřejmě, když se užívá vnitřně. Vyrovnává pH, takže pak nejsme tolik kyselé a tělo ty kyseliny nemusí tolik „ředit“, ať už tukem nebo vodou, takže nemáme kolem sebe tukové či vodové pneumatiky. No a pak už stačí jen nenacpávat se sladkostmi, tučnou stravou, nekouřit, nepít alkohol, jíst hodně vlákniny a cvičit, cvičit, cvičit.

Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.

Počet přečtení: 1891
Datum: 3. 12. 2018