Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Broskev

Jako první začali broskve pěstovat Číňané. Z Číny se několik staletí před narozením Krista dostaly do Persie (Íránu) a následně se rozšířily do Středomoří. Nakonec je Španělé přivezli do Ameriky, odkud v současnosti pochází více než polovina jejich produkce.
Rubrika: Ovoce
|
Typ článku: Encyklopedie

Broskve se skládají z vyváženého množství provitaminu a (betakarotenu), vitaminů skupiny B, vitaminu C a E, draslíku, hořčíku a vlákniny. Dále obsahují 9 % fruktózy a ostatních sacharidů a méně než 1 % proteinů. Sodík ani tuky se v nich prakticky vůbec nevyskytují.

Dalo by se říct, že jejich složení je ideální pro srdce. Vitaminy A, C a E jsou nejlepší přírodní antioxidanty a jen málo potravin je obsahuje v tak vyváženém poměru. Tyto vitaminy chrání arteriální stěnu, což je významné zejména u koronárních cév. Vitaminy skupiny B (B1, B2, niacin a B6), jež se nacházejí v broskvích ve významném množství, jsou potřebné pro činnost srdečního svalu, který čerpá energii z mastných kyselin a sacharidů.

Broskve jsou velmi bohaté na draslík a hořčík, základní minerály potřebné k udržování pravidelného srdečního rytmu. Díky tomu, že obsahují nejméně tuků ze všech druhů ovoce a mají i nejnižší obsah sodíku (1 mg/100 g), pomáhají v prevenci arteriální hypertenze a podporují srdeční činnost.

Denní konzumace broskví je prospěšná při jakémkoliv stupni srdeční nedostatečnosti nebo snížení schopnosti srdce vykonávat svoji funkci. I když broskve srdce přímo nestimulují, pomáhají mu v jeho činnosti.

Zralé broskve jsou lehce stravitelné. Obsahují rozpustnou vlákninu, která působí v trávicím traktu jako změkčovadlo, a zároveň mají i slabé laxativní (projímavé) účinky. Protože broskve mají nízký obsah sodíku a proteinů a jsou mírně močopudné, pomáhají při selhání ledvin.

Protože broskve patří k druhům ovoce, které vyvolávají pocit nasycení, jsou účinnou pomocí při snižování denní spotřeby kalorií. Samy jich obsahují jen 43 kcal/100 g. Dále se podílejí na odstraňování kyselého odpadu metabolismu, kterého bývá v organismu obézních lidí často velké množství.

Broskev svým tvarem připomíná srdce – pravděpodobně proto, abychom nezapomněli, že má na tento orgán pozitivní účinky.

Jelikož sametová kůže broskví může u citlivých jedinců vyvolat alergickou reakci, měly by se broskve před jídlem oloupat. Ztráta vitaminů, k níž odstraněním kůže dojde, se dá lehce doplnit konzumací většího množství broskví.

Přestože konzervované broskve obsahují méně vitaminů a minerálů, mají tu výhodu, že jsou dostupné po celý rok. Při jejich výběru je lepší dát přednost těm, které nejsou ve sladkém nálevu.

Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 33879
Datum: 21. 1. 2009