Artyčok | Prameny zdraví

Artyčok

Artyčoky prakticky neobsahují žádné tuky. Mají však významné množství sacharidů (5 %) a proteinů (3 %), jakož i jiných látek, které mají pozoruhodné fyziologické účinky.

Artyčok

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Cynarin je derivát organické kyseliny kávové, která působí na buňky jater a ledvin a zvyšuje produkci žluče a moči. Cynarosid je glukosidový flavonoid odvozený od luteolinu, který má protizánětlivé účinky. Cyneropikrin je aromatická látka, díky níž má artyčok nahořklou chuť. Organické kyseliny, jako např. kyselina jablečná, mléčná, citronová, glykolová a glycerová, zesilují účinek cynarinu a cynarosidu. Betasitosterol a stigmasterol se svým chemickým složením se tyto látky podobají cholesterolu, ale jsou rostlinného původu a paradoxně snižují vstřebávání cholesterolu ve střevech.

Artyčoky jsou velmi lehce stravitelné a dobře je snášejí jak zdraví, tak nemocní.

Cynarin, posílený jinými složkami artyčoku, má silný choleretický účinek (zvyšuje produkci žluče). Játra za normálních okolností vylučují přibližně 800 ml žluče za den; pokud ale konzumujeme 0,5 kg artyčoků denně, můžeme tento objem zvýšit až na 1 200 ml (1,2 litru).

Játra jsou filtr, přes který přechází většina jedů a nebezpečných chemických látek jako etylalkohol, pesticidy a některé léky. Na jejich neutralizování musí játra vynaložit obrovskou námahu a mohou se při tom i poškodit. Proto uděláme nejlépe, když se těmto látkám vyhneme. Také nám velmi prospěje, budeme-li konzumovat některé druhy ovoce a zeleniny, jako např. hroznové víno, artyčoky nebo cibuli, které ulehčují detoxikační činnost jater.

Cynarin působí jako mírné cholagogum (ulehčuje vyprazdňování žlučníku), proto je artyčok vhodný i při žlučníkové dyspepsii vyvolané cholelitiázou (žlučovými kameny) nebo některou jinou poruchou funkce žlučníku. Žluč, která se vylučuje po snědení artyčoků, je řidší a tekutější, čímž se snižuje zátěž jater. Dále artyčoky ze žlučníku pomáhají odstraňovat cizorodé látky, které proudí v krvi (např. léky, umělá ochucovadla a jiné chemické substance).

Artyčokovou kúrou (0,5 kg artyčoků denně po 3 až 4 dny) lze částečně odstranit hořkou pachuť z úst a zlepšit trávení zpomalené jídly s vysokým obsahem tuků.

Cynarin a jiné látky v artyčoku zvyšují tvorbu moči a močoviny, což je velmi důležité při detoxikaci organismu. Artyčoky snižují depozici (ukládání) cholesterolu ve stěnách arterií,1 čímž brzdí rozvoj arteriosklerózy. Cynarin a jeho doprovodné látky mírně snižují hladinu glukózy v krvi.

Klinicky se potvrdilo, že mnohá kožní onemocnění, alergie a ekzémy zmizí nebo se podstatně zlepší, je-li detoxikační funkce jater v pořádku. Z toho důvodu může mít pravidelná konzumace artyčoků překvapující účinky na chronická onemocnění kůže.

Měkká poupata artyčoků ochucená citronem a olejem jsou vhodná k přípravě salátů. Mají velmi lahodnou chuť a dodávají tělu velké množství vitaminů a stopových prvků.

Artyčoky se mohou péct na grilu nebo v troubě. Měly by se péct s celými vnějšími listy, protože ty během pečení pomáhají udržovat vnitřní vlhkost.

Nejlépe je artyčoky vařit nenakrájené v páře, protože takto si uchovají většinu minerálních solí a stopových prvků. Pokud se vaří ve vodě, může se voda následně použít k přípravě polévky nebo vývaru.

Aby artyčoky na vzduchu neztmavly, pokapejte je citronovou šťávou nebo je potřete půlkou citronu.

Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 11 709 Datum: 21. 1. 2009