Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Agar-agar

Agar je bezbarvý až bílý želatinový přípravek, získávaný z mořských řas. Díky svému původu je velice důležitý pro vysoký obsah jódu. Agar se používá v potravinářství k přípravě dezertů a jiných želatin. Uchováváme jej na suchém, chladném místě.
|
Typ článku: Encyklopedie

Je výbornou a mimořádně zdravou náhradou k želatině, která je vyráběna ze zvířecích chrupavek a kůží. Pokrmy s agarem jsou vhodné pro pacienty s nadváhou, protože agar má nulovou energetickou hodnotu. V kombinaci se lněným semínkem je vhodný při zácpě.

Agar můžeme rozpouštět ve vodě, zeleninových vývarech i ovocných šťávách. Jednu čajovou lžičku agaru rozpouštíme asi 10 minut v 300 ml tekutiny a poté agar s tekutinou a špetkou soli vaříme 10 až 22 minut. S agarem můžeme současně vařit vybranou zeleninu, ovoce a jiné potraviny. Necháme ztuhnout v lednici.

Agar můžete běžně zakoupit v prodejnách zdravé výživy - cena okolo 100 Kč (podle balení), ovšem vydrží velmi dlouho dobu a v porovnání s želatinou je velmi zdravý i etický.

Počet přečtení: 8361
Datum: 17. 11. 2007

Mohlo by vás zajímat

WakameNoriLaminariaKombu