Yannoh je pro všechny, kdo nechtějí nebo nesmějí kávu | Prameny zdraví

Yannoh je pro všechny, kdo nechtějí nebo nesmějí kávu

Tak se říká «kávě», připravené z ječmene, žita, sladu, čekanky, fíků a kukuřičného sirupu. Podle jiného zdroje je z rýže, pšenice, fazolek azuki, římského hrachu a čekanky.

Yannoh je pro všechny, kdo nechtějí nebo nesmějí kávu

Rubrika: Káva a kofein | Typ článku: Encyklopedie

Každopádně má nejednu výhodu. Není v ní kofein. Možná, že jej naopak za výhodu považujete – že vás třeba povzbudí. Což o to, kofein povzbudí, ale jen nakrátko. Vybičuje tělo k vyššímu výkonu, ale brzy na tom budete hůř než předtím. Staví-li se řidič u benzínové pumpy na kafe, když se mu chce spát, je to dost nebezpečné, pokud má před sebou ještě dlouhou cestu. Něco jiného je, když už to má blízko domů a když stihne dojet než přijde ten útlum. Ani tak se však nedoporučuje přílišné pití kávy. Někomu po ní může bušit srdce. Kofein připravuje tělo o biotin, inozitol, draslík, thiamin, zinek. Odvodňuje, odvápňuje, zhoršuje vstřebávání železa, zvyšuje riziko potratů. Prý dokonce může znesnadňovat početí. (U pokusných zvířat kofein způsoboval deformace plodu – rozštěpy patra, chybějící prsty… ne, nebudu vás strašit, ten výčet je dost drsný.) Kofein podporuje vylučování žaludeční kyseliny – na to ale určitě už přišli ti, kdo mají žaludeční vředy.

Kofein je návykový. (To by měli vědět zvlášť rodiče, je totiž obsažen i v kolových nápojích.) Když si nedáte svých pět kafíček, na která jste zvyklí, nejspíš vás bude bolet hlava, budete podráždění a ospalí.

„Co nám to tu děvče kážeš, kdo pije kafe, má menší riziko rakoviny jater,“ možná namítnete. Hm, taky jsem to slyšela, ale výrobci a prodejci čehokoli si vždycky najdou potřebný argument. Taky si někdy dám kávičku, ale spíše výjimečně.

Při studiu v Institutu životního stylu nám ukazovali působivé obrázky: Na jednom byla krásná pavoučí síť. Na druhém jakási nevzhledná cupanina. Proč pavouk nedokázal utkat síť jako jindy? Výzkumníci ho «posílili» kofeinem. Dali mu odpovídající dávku, asi jako když si člověk, který se cítí unaven, dá pořádného «turka». Pavouka káva tak «posílila», že několik dní na tkaní sítí zapomněl úplně, až pak se zmohl aspoň na ten zmetek.

Kdysi jsem si sama vyzkoušela, jak je káva silná. Když jsem byla na mezinárodní makrobiotické konferenci, podávala se tam zdravá, vyvážená strava v biokvalitě. Po celý ten týden jsem ne-měla žádné chutě, jako jsem mívala po kantýnské stravě v práci, kdy si «tělo žádalo» kafíčko a dortíček. No a na té konferenci jsme si s jednou kamarádkou potřebovaly popovídat. Šly jsme tedy do sousedního objektu, krásné koliby, a tam, abychom neseděly nasucho, jsme si daly presso. Bylo vynikající, jindy bych si na něm pochutnala. Ale tady, jak jsem byla vlivem stravy citlivější, ta káva působila jako když mi dá někdo ránu do hlavy. Myslela jsem, že je to náhoda, ale kamarádka mi potvrdila, že má naprosto stejné pocity.

Podobně však na mě zapůsobila i německá píseň, na niž jsem narazila v učebnici němčiny.

 Cé a ef ef e e, trink nicht so viel Kaffee!

Nicht für Kinder ist der Türken trank,

schwächt die Nerven, macht dich blass und krank.

Sei doch kein Muselmann, der das nicht lassen kann.

Tak to máte černé na bílém – turecký nápoj oslabuje nervy, činí člověka bledým a nemocným. Píseň dále nabádá, abyste nebyli mohamedány. Pokud se přesto nemůžete od kávy odtrhnout, zavolejte, já vám tu píseň – za mírný poplatek – přezpívám; pokud ji uslyšíte v mém podání, přejde vás chuť nejen na kávu, ale na cokoli. Mám to vyzkoušeno na vlastní rodině!

Často se mi v životě potvrzuje to, co hlásá jeden citát: „Každý jednou dostane porci své zmrzliny. Někdy bohužel až tehdy, když už potřebuje grog.“ Můj kávovník už tak vyrostl, že téměř nepřetržitě plodí. Mohu sklízet vlastní kávu. A nejen to – když jsem začala pracovat u solventního zaměstnavatele, mohli jsme mít té nejlepší kávy, co hrdlo ráčilo. Někteří si dávali svých pět, šest káv, jenže smůla, já byla ve stádiu, kdy už mě káva tolik neoslovovala, a tak jsem si dávala jemnější kávu obilnou. Nejradši mám právě yannoh, a to s přírodní vanilkou. Když se dobře připraví a malinko osladí třtinovým sukanátem a přidá se trocha sójového nebo ovesného «mléka», nikdo nepozná, že tohle kafíčko vůbec není z kávy.

Ostatně, «káva» yannoh také povzbuzuje, i když šetrnějším způsobem. Pomáhá při chronických bolestech hlavy, při nechutenství a je užitečná pro intelektuály a studenty.

Chutná je i «káva» špaldová nebo ječná se sladem nebo obilná směs s čekankou a topinambury.

Všechno vyzkoušejte, dobrého se držte – jak stojí v Bibli.

Počet přečtení: 2 339 Datum: 30. 8. 2016