Vzestup a pád ovsa | Prameny zdraví

Vzestup a pád ovsa

Jako zázračné jídlo, které dokáže snížit vysokou hladinu cholesterolu v krvi, se oves v krátké době stal miláčkem médií a hitem číslo jedna.

Vzestup a pád ovsa

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Články

Výrobci potravin se rozhodli využít této jeho vlastnosti a ze dne na den zjistili, že vše chutná lépe, když se do jídla přidají ovesné otruby. Byla vyhlášena neoficiální "ovesná válka". Ovesné produkty začaly rychle mizet z regálů v obchodech a jejich cena se postupně zvyšovala.

Existují vědecké důkazy, které by potvrzovaly tyto zázračné účinky ovsa?
I když připustíme, že "módní vlny" nepostrádají jistou míru zveličení, musíme přiznat, že ovesné otruby se před několika lety Američanům zdály být úžasně účinné.

V jedné studii skupina mužů, u nichž byla zjištěna vysoká hladina cholesterolu v krvi, konzumovala denně jednu misku ovesných vloček a pět vdolečků upečených z ovesných otrub jako přídavek ke své obvyklé stravě. Zástupci kontrolní skupiny s podobně vysokými hodnotami cholesterolu konzumovali pouze svou obvyklou stravu. Po deseti dnech byl u skupiny konzumující oves zaznamenán l3procentní pokles hladiny cholesterolu v krvi.

V čem spočívá tajemství úspěchu ovsa?
Především ve vláknině, kterou oves obsahuje. Vlákninu můžeme rozdělit do dvou základních skupin. Do té první patří vláknina, která se rozpouští ve vodě, druhou skupinu tvoří vláknina ve vodě nerozpustná.

Nerozpustná vláknina se chová v trávicím traktu jako mycí houba, absorbuje vodu, zvyšuje objem stolice a urychluje její pasáž střevy. Má mírně projímavý účinek a pomáhá stabilizovat hladinu glukózy v krvi.

Naopak rozpustná vláknina je ta, která je schopna ovlivňovat hladinu cholesterolu v krvi. Cholesterol je vedlejší produkt trávení. Bez činnosti ve vodě rozpustné vlákniny, která pomáhá vylučovat cholesterol z těla ven, by se jeho větší část opět vstřebala a tím by se zvýšila jeho hladina v krvi, tak jak je to běžné u většiny obyvatelstva rozvinutých zemí. Předpokládalo se, že vláknina ovsa má neobvykle velikou schopnost vázat na sebe přebytečný cholesterol.

To zní velice slibně. V čem byl tedy problém?
Přední lékařský časopis New England Journal of Medicine tehdy publikoval studii, která zastavila tuto novodobou posedlost ovsem. Všemocný oves, jak se ukázalo, nebyl tím, čím se jevil. Nemluvě o tom, že lidé jej už začínali mít plné zuby. Konec konců, i těch ovesných vdolečků se nakonec přejíte.

Takže to všechno byla jenom jedna veliká nafouknutá bublina?
Ne tak docela. Nová studie pouze postavila oves do správného světla. Ukázala, že to není žádný magický lék, který vyčistí tepny zanesené cholesterolem, nebo který můžeme přidávat k nezdravým jídlům a tím je prohlásit za zdravé.
Studie ukázala, že když si místo slaniny, vajec, sýrů či uheráku dáte k snídani velkou misku jakýchkoliv obilných cereálií, tak tím samozřejmě významně omezíte množství zkonzumovaného tuku a cholesterolu.

Jiné studie potvrdily, že ve vodě rozpustná vláknina opravdu snižuje hladinu cholesterolu v krvi, ale oves není v tomto směru účinnější než jiné rostlinné potraviny, jako např. fazole nebo ovoce.

Výsledky těchto studií jsou logické. Každá změna jídelníčku, kde potraviny rostlinného původu, bez cholesterolu, chudé na tuk a bohaté na vlákninu, nahradily tučné potraviny živočišného původu s vysokým obsahem cholesterolu, se opakovaně ukázala jako vysoce efektivní při snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Co z toho vyplývá?
Lidé, kteří jedí hodně potravin rostlinného původu, konzumují také dostatečné množství vlákniny, rozpustné i nerozpustné. Pro lidi, kteří se z nejrůznějších příčin nemohou nebo nechtějí stravovat tímto způsobem, je prospěšné přidávat si do jídla ovesné otruby.

A jaké z toho všeho plyne poučení? Je bláhové se soustředit výhradně na jednu živinu nebo jedno jídlo. Podobným příkladem byla v České republice po určitou dobu "posedlost" sójovými výrobky. Ty jsou samozřejmě dobré, ale pouze jako součást zdravého stravování, nikoli jako jeho hlavní náplň. Ani dobré věci se nemají přehánět. Dejte jim proto správné místo ve vaší kuchyni. I když senzační objevy a zjednodušená řešení komplexních zdravotních problémů jsou miláčkem médií a reklamy, na příkladě ovsa si můžeme uvědomit důležitost propagace široké škály potravin rostlinného původu pro naše zdraví. Obiloviny v téměř jakékoliv podobě jsou zdravé. Zdůrazňování a přeceňování jediné potraviny tak, jak to bylo v případě ovsa, ovšem vede k jednotvárné výživě.

Z mnoha studií vyplývá, že bezmasá, na tuky chudá a na vlákninu bohatá strava je schopna u většiny lidí v průběhu čtyř až osmi týdnů snížit hladinu cholesterolu v krvi o 20 až 35 procent. Přidávat ovesné otruby do takovéto stravy je téměř bezcenné.

Oves a ovesné otruby (v České republice pak již výše zmíněná sója a její produkty) jsou bezpochyby velice zdravé potraviny. Měly by být vždy součástí racionální výživy. Ovšem přílišný důraz na nové objevy a především naše touha po rychlém účinku vede někdy k extrémním způsobům řešení zdravotních problémů.

Harmonický a vyvážený životní styl se sice nikdy nedostane na titulní stránky novin či do televize, ale může vám přinést trvalé zdraví.

Diehl, Ludington, Pribiš: Dynamický život

Počet přečtení: 1 774 Datum: 17. 6. 2006