Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Sedm příznaků závislosti na jídle

Závislost na jídle sice není uvedena v Diagnostickém a statistickém manuálu duševních poruch (DSM-5), ale obvykle zahrnuje záchvatovité přejídání, chutě a nedostatek kontroly nad jídlem.
|
Typ článku: Články

I když každý, kdo má někdy nějaké chutě nebo se občas přejí, pravděpodobně nebude splňovat kritéria pro tuto poruchu, existuje nejméně sedm společných příznaků.

1. Máte chuť na jídlo, i když jste sytí

Není neobvyklé, že dostanete chuť na jídlo, a to i po sytém, výživném jídle. Například po večeři se steakem, bramborami a zeleninou mohou mít někteří lidé chuť na zmrzlinu jako dezert.

Chuť a hlad není totéž. Chuť na jídlo vzniká, když pociťujete nutkání něco sníst, přestože jste najedení a sytí. Je to docela běžné a nemusí ještě nutně znamenat, že někdo trpí závislostí na jídle.

Většina lidí mívá někdy nějaké chutě. Pokud se však chutě objevují často a jejich uspokojení nebo ignorování je obtížné, mohou být ukazatelem něčeho jiného. Tyto chutě nesouvisejí s potřebou energie nebo živin - je to volání mozku po něčem, co uvolňuje dopamin, chemickou látku v mozku, která hraje roli v tom, jak lidé cítí potěšení.

Shrnutí: Chutě jsou velmi časté. Zatímco samotná chuť na jídlo ještě neznamená závislost na jídle, pokud máte často chuť na jídlo a je obtížné ji ignorovat nebo uspokojit, může to znamenat problém.

2. Sníte více, než jste zamýšleli

Pro některé lidi nezůstává čtvereček čokolády nebo kousek dortu kouskem. Jeden čtvereček se změní na dvacet a jeden kousek na polovinu dortu. Tento přístup „všechno nebo nic“ je běžný u závislostí jakéhokoli druhu. Nic takového jako umírněnost neexistuje - prostě to nefunguje. Říkat někomu se závislostí na jídle, aby jedl nezdravé jídlo s mírou, je téměř stejné, jako kdybyste alkoholikovi říkali, aby pil pivo s mírou. Prostě to není možné.

Shrnutí: Když někdo se závislostí na jídle podlehne chuti, může sníst mnohem více, než zamýšlel.

3. Jíte tak dlouho, až se přecpete

Když někdo se závislostí na jídle podlehne chuti, může se stát, že nepřestane jíst, dokud se úplně nepřecpe. Teprve pak si může uvědomit, že to přehnal.

Shrnutí: Přecpávání se – časté nebo stále – lze klasifikovat jako záchvatovité přejídání.

4. Pocity viny, které vás ale nezastaví

Snaha o kontrolu nad konzumací nezdravých potravin a následné podlehnutí chuti může vést k pocitům viny. Člověk má pocit, že dělá něco špatně, selhává, podvádí sám sebe. Navzdory těmto nepříjemným pocitům však osoba se závislostí na jídle svůj jídelní vzorec opakuje.

Shrnutí: Pocity viny po přejedení se jsou u závislých běžné.

5. Stanovujete si pravidla a pak vymýšlíte výmluvy, proč jste je nedodrželi

Mozek závislého člověka funguje zvláštně. Aby se vyhnul spouštěcím impulzům, leckdo si vytváří pravidla (či dává předsevzetí) – která ale nedokáže dodržet. Člověk se závislostí na jídle nachází způsoby, jak tato pravidla obejít a touze podlehnout. Opakovaně v této své snaze selhává.

Může se to podobat myšlení kuřáka, který chce s kouřením přestat. Řekne si, že pokud si sám nekoupí krabičku cigaret, není kuřák. Kouří ale cigarety z krabičky od kamaráda…

Příklady může být plán dopřát si nežádoucí jídlo pouze jednou denně či týdně (případně jen o víkendu) či konzumovat nezdravé pokrmy pouze při oslavách, narozeninách nebo svátcích.

Shrnutí: Stanovování si pravidel týkajících se stravovacích návyků a následné omlouvání si, proč je člověk nedodržel, je u závislosti na jídle běžné.

6. Skrýváte konzumaci nezdravého jídla před ostatními

Lidé, kteří si opakovaně nastavují pravidla a opakovaně v tomto selhávají, často následně začnou konzumaci nezdravých potravin před druhými skrývat. Dávají přednost jídlu o samotě – když nikdo jiný není doma, když jedou sami v autě anebo pozdě večer, kdy už ostatní členové rodiny šli spát.

Shrnutí: Skrývání příjmu potravy je poměrně časté u lidí, kteří mají pocit, že nemají konzumaci jídla pod kontrolou.

7. Nejste schopni přestat, a to navzdory zdravotním problémům

To, jaké potraviny si vybíráme (a jíme), významně ovlivňuje naše zdraví. Z krátkodobého hlediska může nezdravé jídlo vést k nárůstu hmotnosti, akné, zápachu z úst, únavě, špatnému stavu zubů a dalším běžným problémům. Celoživotní konzumace nezdravých potravin pak vede k obezitě, cukrovce 2. typu, srdečním onemocněním, Alzheimerově chorobě, demenci a dokonce i k některým typům rakoviny.

Člověk, který na sobě zakouší nepříjemné následky konzumace nezdravých potravin, ale přesto není schopen své návyky změnit, potřebuje externí pomoc. Pro překonání poruch příjmu potravy se doporučuje léčebný plán, který je navržen kvalifikovanými odborníky.

Shrnutí: I když nezdravé stravovací návyky způsobují fyzické problémy, může být těžké s nimi přestat.

DSM-5 je příručka, kterou zdravotníci používají k diagnostice duševních poruch. Kritéria pro závislost na návykových látkách zahrnují mnoho z výše uvedených příznaků.

Pokud se opakovaně pokoušíte přestat jíst nebo omezit konzumaci nezdravých potravin, ale dlouhodobě se vám to nedaří, může to svědčit o závislosti na jídle. Naštěstí již existují strategie, které vám mohou pomoci se s touto závislostí vypořádat.

Závislost na jídle / Nutkavé přejídání

1. Jíte, když jste šťastní, rozrušení nebo prožíváte jiné silné emoce?

2. Cítíte se provinile nebo zahanbeně kvůli tomu, co a jak jíte?

3. Jíte, i když nemáte hlad?

4. Představujete si, že jste štíhlí?

5. Odpíráte si jídlo, abyste se cítili dobře, měli pocit, že se ovládáte, nebo abyste se potrestali?

6. Pokračujete v jídle i poté, co jste sytí, nebo dokonce i poté, co se vám dělá špatně?

7. Občas se přejídáte?

8. Potřebujete mít stále něco v ústech, například žvýkačku, bonbón nebo nápoj?

9. Jíte ve společnosti jinak než o samotě?

10. Ovlivňuje způsob vašeho stravování váš životní styl nebo zdraví?

11. Zvracíte, nadměrně cvičíte nebo používáte projímadla, abyste kontrolovali svou váhu?

12. Cítíte se silní, když omezíte příjem potravy nebo kalorií?

13. Obávají se blízcí lidé o vaše zdraví kvůli vaší hmotnosti nebo stravovacím návykům?

14. Jíte někdy jídlo, které je syrové, mražené, spálené nebo zkažené?

15. Dojídáte to, co zbylo na talíři vašich blízkých, aby to nepřišlo nazmar?

16. Ztrácíte u některých pokrmů kontrolu nad tím, kolik toho sníte?

17. Zakusili jste sami na sobě již vícekrát tzv. jo-jo efekt?

18. Trávíte hodně času přemýšlením (či rozhovory) nad tím, co nebo kolik čeho sníst?

Kris Gunnars, Healthline

Počet přečtení: 148
Datum: 13. 8. 2025