Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Kolik lékaři vlastně vědí o výživě?

Špatná strava nyní předčí kouření a je nejčastější příčinou smrti na planetě Zemi.
|
Typ článku: Články

Jestliže je jídlo největším vrahem lidí, pak je výživa jistě nejvíce přednášeným předmětem na lékařské fakultě, že?

Špatná zpráva, studenti medicíny po celém světě se o výživě moc neučí. Není to tím, že by studenty výuka výživy nezajímala. Lékařské fakulty o ní zkrátka neučí. Bez pevného základu znalostí a dovedností klinické výživy nemají lékaři po celém světě většinou dost schopností na to vést poučenou konverzaci o výživě se svými pacienty.  

Jak špatné to je? Jedna studie vyhodnocující znalosti o výživě u doktorů medicíny zjistila, že většina měla 70 % odpovědí špatně. Jednalo se o otázky s výběrem z několika odpovědí, asi pětinu by tak měli označit správně i náhodným tipnutím. Špatné odpovědi se netýkaly jen obtížných nebo zapeklitých otázek. Například méně než polovina dotazovaných uhodla, kolik kalorií obsahuje tuk, sacharid a bílkovina. Jen 1 z 10 znal doporučený příjem bílkovin a jen 1 z 3 věděl, jaký je optimální index tělesné hmotnosti BMI. Přitom jde o naprostý základ výživových znalostí. 

Nejen, že většina doktorů medicíny testem neprošla, ale ještě hůře, 30 % z nich mělo o své odbornosti v klinické výživě navzdory výsledkům vysoké mínění. Takže o výživě prakticky nic nevěděli a zároveň nevěděli ani to, že jsou jejich znalosti tak chabé. Tato kombinace je obzvláště nebezpečná, jelikož lékařům lidé věří a jejich radám o zdravém stravování přikládají velkou váhu. Co se týče většiny spotřebitelů získávajících informace od svých osobních lékařů, 78 % z nich uvádí, že změnilo své stravovací návyky v důsledku konverzace se svými lékaři. Jestliže si tedy vše, co lékaři o stravě vědí, přečetli v náhodném časopise v samoobsluze u pokladny, přesně takové rady se pak dostanou pacientům k následování. 

Pouze čtvrtina dotazovaných lékařů správně identifikovala doporučený počet denních porcí ovoce a zeleniny a ještě méně si jich bylo vědomo, jaký je doporučený denní limit pro příjem přidaných cukrů. Jak tedy mohou správně radit pacientům? Připomínám, že z lékařů, kteří své vědomosti považovali za výborné, jich 93 % nedokázalo vybrat správnou odpověď ani na dvě základní otázky. 

Lékaři bez skutečné odbornosti třeba z neurochirurgie pravděpodobně nebudou hlásat složité úvahy o takto odborném tématu. Ani jejich „odborné názory“ nebudou vyžadovány médii. A takto to funguje u většiny lékařských témat. Odborné názory a komentáře přenecháváme skutečným odborníkům. V případě výživy tomu tak není. Je obecně známo, že lékaři mají špatné vzdělání v oblasti výživy, přesto jsou pravidelně vyzýváni ke sdělení svých odborných názorů na výživu. Až příliš mnoho z nich je ochotno poskytnout své názory, ačkoliv jim chybí jakýkoliv základ skutečné odbornosti. Nebo hůř, základ si utvoří z předsudků a osobních preferencí.

V prostředí, kde je neustále špatně odlišována odbornost od pouhého názoru nebo osobního zkušenosti, bychom my lékaři měli dělat vše, co můžeme, abychom nastavili relevantní kritéria pro odborný názor na stravování a výživu. Stejně jako na všechna ostatní témata se skutečným lékařským významem. Neřešíme žádné drby o celebritách. Tady jsou v sázce životy. Máme přitom celá průmyslová odvětví zasvěcená marketingu sdělení, která mohou být v přímém rozporu s ověřenými lékařskými radami v této oblasti. 

Lékařské vzdělávání nutně potřebuje aktualizaci. Považuji za velký anachronismus, když jsou lékaři špatně vycvičeni v té stejné oblasti medicíny, která má největší vliv na výskyt předčasného úmrtí na populační úrovni. Posláním medicíny je chránit, bránit a zlepšovat lidské zdraví. Tuto misi nelze naplnit, když bude opomíjena strava. 

Možná by šlo začít třeba tím, že lékaři a zdravotnické organizace společně začnou klást důraz na důležitost správné výživy ve zdravotní péči a to tak, že budou alespoň sami praktikovat, co by měli kázat nám.

Je snad vhodné podávat pizzu a limonády na konferenci začínajících lékařů a u toho naříkat na vysoký výskyt obezity a řešit motivaci pacientů k osvojení zdravější stravy? Na lékařských konferencích najdeme další špatné příklady, i na národních setkáních, kde dopolední program provází pohoštění složené z koblih a klobás.

Přetištěno z webu Faktaozdravi.cz

Počet přečtení: 123
Datum: 11. 6. 2025