Vliv konzumace ultra zpracovaných potravin na člověka
Lidé, kteří jedli nejméně zpracované potraviny, zhubnuli dvakrát tolik oproti těm, kteří konzumovali převážně vysoce zpracované potraviny. Přitom byly oba jídelníčky nutričně vyvážené a účastníci mohli jíst, kolik chtěli! Tato dlouhodobá studie tedy v reálných podmínkách odhalila, že při hubnutí a kontrole hmotnosti hraje roli samotné zpracování potravin, nejen živiny a kalorie.
Ve druhé studii se pak ukázalo, že jídelníček s vysokým obsahem ultra zpracovaných potravin způsobuje nárůst tukové tkáně, a to i když se člověk nepřejídá.
Tato studie zjistila, že ultra zpracované potraviny vedou k přibývání na váze, narušují hormony a zavádějí do těla škodlivé látky, které zhoršují kvalitu spermií. Muži, kteří jedli ultra zpracované potraviny, přibrali více tuku než ti, kteří jedli nerafinované potraviny, a to i když konzumovali stejný počet kalorií. Jejich hladiny hormonů se alarmujícím způsobem měnily - koncentrace testosteronu v krvi se snižovala.
Vědci tvrdí, že v pozadí této významné negativní hormonální změny stál v této studii způsob zpracování konzumovaných potravin, nikoli přejídání a nadváha.