Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Vliv konzumace ultra zpracovaných potravin na člověka

Právě byly publikovány dvě zajímavé studie na téma vliv konzumace ultra zpracovaných potravin na člověka. V první studii bylo zjištěno, že strava založená na konzumaci nerafinovaných potravin pomohla lidem zhubnout dvakrát tolik, aniž by jedli méně.
|
Typ článku: Studie

Lidé, kteří jedli nejméně zpracované potraviny, zhubnuli dvakrát tolik oproti těm, kteří konzumovali převážně vysoce zpracované potraviny. Přitom byly oba jídelníčky nutričně vyvážené a účastníci mohli jíst, kolik chtěli! Tato dlouhodobá studie tedy v reálných podmínkách odhalila, že při hubnutí a kontrole hmotnosti hraje roli samotné zpracování potravin, nejen živiny a kalorie. 

Ve druhé studii se pak ukázalo, že jídelníček s vysokým obsahem ultra zpracovaných potravin způsobuje nárůst tukové tkáně, a to i když se člověk nepřejídá. 

Tato studie zjistila, že ultra zpracované potraviny vedou k přibývání na váze, narušují hormony a zavádějí do těla škodlivé látky, které zhoršují kvalitu spermií. Muži, kteří jedli ultra zpracované potraviny, přibrali více tuku než ti, kteří jedli nerafinované potraviny, a to i když konzumovali stejný počet kalorií. Jejich hladiny hormonů se alarmujícím způsobem měnily - koncentrace testosteronu v krvi se snižovala. 

Vědci tvrdí, že v pozadí této významné negativní hormonální změny stál v této studii způsob zpracování konzumovaných potravin, nikoli přejídání a nadváha.

Zdrojové informace:
Počet přečtení: 131
Datum: 26. 9. 2025