Vitamín D může snížit riziko cukrovky I. typu | Prameny zdraví

Vitamín D může snížit riziko cukrovky I. typu

Miminka, která dostávala denně nejméně 2000 IU (mezinárodních jednotek) vitamínu D, měla o skoro 80 % nižší riziko výskytu cukrovky I. typu než miminka, která měla nižší příjem tohoto vitamínu.

Vitamín D může snížit riziko cukrovky I. typu

Rubrika: Vitamíny a minerály | Typ článku: Studie

Není jasné, jakým způsobem může vitamín D snižovat riziko cukrovky I. typu, při které dochází k destrukci buněk slinivky produkujících inzulín vlastním imunitním systémem lidského těla. Ukázalo se však, že vitamín D potlačuje některé buňky imunitního systému, které mohou v rozvoji tohoto onemocnění hrát roli.

Již v předchozím výzkumu na laboratorních zvířatech se ukázal vztah mezi zásobením vitamínem D a snížením rizika cukrovky I. typu. Jak je tomu u lidí, zkoumali vědci u více než 10 000 žen ze severního Finska, které porodily v roce 1966. Maminky zaznamenávaly, zda a v jakém množství dávaly svým dětem doplňky vitamínu D.

The Lancet 2001;358:1476-1478, 1500-1503

Počet přečtení: 2 961 Datum: 9. 5. 2012