Více je někdy méně | Prameny zdraví

Více je někdy méně

Řada populačních studií ukázala, že lidé, kteří jedí významné množ­ství luštěnin (tj. fazolí, hrachu, cizrny a čočky), mají tendenci snižo­vat svou tělesnou váhu. Mají také štíhlejší pas, jsou méně obézní a mají nižší krevní tlak ve srovnání s těmi, kdo jedí luštěnin málo. Co když ale tyhle výhody nejsou ani tak spojeny s luštěninami jako s tím, že se všeobecně stravují zdravěji?

Více je někdy méně

Rubrika: Hubnutí a obezita | Typ článku: Články

Aby podpořili tuto teorii, vědci použili nejsilnější nástroj každého výzkumu: intervenční testy. Namísto toho, aby pouze pozorovali, co lidé jedí, přiměli je změnit jejich jídelníček, aby viděli, jaký to bude mít dopad. V daném případě luštěniny podrobili speciálnímu testu, když srovnali jejich zvýšený příjem přímo s omeze­ním příjmu kalorií.

Redukce břišního tuku dokáže ve velké míře zabránit tomu, aby se prediabetes přeměnil v plně vyvinutou cukrovku. Všechny metody vedoucí ke snížení tělesné váhy v prvé řadě omezují přísun kalorií. Přesto většina těch, kdo snížili svou hmotnost zmenšením porcí, později zase nějaká ta kila nabrala. Hladovění nikdy nemá dlouhodobý účinek na na­ši váhu. Nebylo by proto úžasné, kdybychom našli způsob, jak jíst více, a přitom si snižovat svou váhu?

Výzkumníci rozdělili lidi s nadváhou do dvou skupin. První měla jíst pět šálků čočky, cizrny nebo bílých fazolí – neměla však svou stravu dá­le nijak měnit. Druhá skupina dostala za úkol snížit příjem kalorií o pět set denně. Hádejte, která z obou skupin byla zdravější? Ta, která toho snědla více než předtím. Konzumace luštěnin se ukázala být stejně účin­ná při zeštíhlování pasu a zlepšení kontroly krevního cukru jako omeze­ní přísunu kalorií. Skupina, která jedla luštěniny, navíc zlepšila regulaci hladiny cholesterolu a inzulinu.

To je povzbuzující zpráva pro jedince s nadváhou, kteří jsou vystaveni riziku vzniku cukrovky druhého typu. Namísto toho, aby jedli menší porce a redukovali množství potravy, které snědí, mohou zlepšit kvalitu své stravy tím, že budou konzumovat jídla bohatá na luštěniny.

Michael Greger

Počet přečtení: 659 Datum: 18. 1. 2022