Vědci vidí riziko rakoviny u kávy | Prameny zdraví

Vědci vidí riziko rakoviny u kávy

Němečtí vědci objevili v kávě akrylamid, látku způsobující rakovinu u zvířat, ve všech 24 značkách mleté kávy a v sedmi značkách espressa, které testovali. Již dříve bylo známo, že akrylamid se nachází v kávových bobech, výzkumníky však zajímalo, jaká dávka se objeví v šálku kávy.

Vědci vidí riziko rakoviny u kávy

Rubrika: Káva a kofein | Typ článku: Studie

Předběžné vědecké studie zjistily, že akrylamid, který se nachází ve smažených či pražených potravinách, jako jsou např. smažené hranolky nebo bramborové lupínky, způsobuje u zvířat rakovinu. WHO (Světová zdravotnická organizace) uvedla vloni v červnu, že tato látka je předmětem zkoumání, že je ale potřebný ještě další výzkum na lidech.

Počet přečtení: 3 893 Datum: 1. 1. 1970