Vanička s krémem | Prameny zdraví

Vanička s krémem

Těsto: celozrnná mouka 300 g, sůl 1⁄8 čl, fruktóza 3 pl, olej 10 pl, sójové mléko 1,5 dl

Vanička s krémem

Rubrika: Moučníky, dezerty | Typ článku: Recepty

Nejdříve smícháme suché ingredience, poté do směsi zapracujeme suroviny tekuté. Vypracujeme vláčné těsto. Oddělíme z něj část podle velikosti formy, rozválíme na hloubku asi 3 mm a vyložíme jím obdélníkovou formu. Spodní část těsta místy propícháme vidličkou a dáme asi na 15 minut péct. Pak těsto vyklopíme a necháme chvíli schnout.

voda 1 litr, sůl 1/3 čl, sójové mléko 2 dl, kukuřičná mouka hladká 6 pl vrch., fruktóza 3 pl, vanilková esence pro chuť, celozrnný chléb 2 krajíce, ořechy 50 g, datle 50 g

Dáme vařit vodu. Mezitím rozmícháme v sójovém mléku kukuřičnou mouku, osladíme, ochutíme a za stálého míchání zavaříme do vody. Kaši vaříme na pomalém ohni asi 10 minut. Nakonec do ní zamícháme nasekané ořechy, datle a na kostky nakrájený chléb.

Kaši vylijeme do připravené upečené těstové vaničky, ozdobíme povrch (např. sušenými banány, papájou apod.) a dáme vychladit. Hotový pokrm pak nakrájíme napříč. Vaničky s krémem jsou vhodné zvlášť na snídaně. Podáváme s ovocným salátem.

Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 2 581 Datum: 24. 12. 2009