Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Užívání doplňků selenu zřejmě zvyšuje riziko cukrovky

Uvádí se, že selen je jeden z antioxidantů, které brání rozvoji cukrovky. Užívání doplňků selenu bylo nyní přesto dáno naopak do vztahu s rostoucím rizikem cukrovky.
|
Typ článku: Studie

Nedostatek selenu je v USA poměrně vzácný. V jedné studii se ukázalo, že podávání selenových doplňků těm, kteří měli běžné zásobení tímto minerálem, zvyšovalo oproti těm, již dostávali placebo, riziko vypuknutí cukrovky třikrát.

Platí stále, že nejlepší metodou, jak cukrovku nedostat anebo ji držet pod kontrolou, je udržování přiměřené tělesné hmotnosti, dostatek pohybu a rostlinná strava bohatá na potraviny s vysokým obsahem antioxidantů.

Ann Intern Med 2007 Aug 21;147(4):217-23

Počet přečtení: 3303
Datum: 25. 9. 2012