Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Těstovinový nákyp se zeleninou

olej slunečnicový 1 pl, cibule nakrájená 3 pl, kurkuma 1 čl, solčanka 1 čl, směs mražené zeleniny 2 š (1 š = 2 dl), voda 2 š, sůl 1 čl, petrželová nať sušená 1 čl, česnekový prášek 1 čl, celozrnné těstoviny drobné 6–8 pl, sušené lahůdkové droždí 2 pl, sójová smetana (do jídla) 1–2 pl, olej na vymazání trochu, sójová smetana na přelití

Na oleji osmažíme cibuli a přisypeme solčanku a kurkumu. Přidáme mraženou zeleninu a zalijeme vodou, uvedeme do varu, ochutíme. Pak přidáme těstoviny a na mírném plameni vaříme asi 12 minut do rozvaření (na hustou kaši). Smícháme sušené droždí a sójovou smetanu a necháme chvíli stát. Vymažeme plech nebo nádobu, ve které budeme jídlo zapékat.

Jídlo dáme do nádoby max. do výšky 3–4 cm, uhladíme povrch a pokapeme sójovou smetanou. Zapečeme v troubě – asi 20 minut. Po částečném zchladnutí můžeme nákyp krájet a podávat s bramborovou kaší nebo samotný se zeleninovým salátem.

Tento nákyp je připraven jednodušším způsobem než tradiční nákypy. Na jeho přípravu postačí pouze jeden hrnec a zapékací forma (plech). Jeho pojidlem je pouze škrob, který obsahují těstoviny, a neobsahuje vajíčka. Je vhodný jako hlavní chod k obědu nebo k večeři se zeleninovým salátem.

Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 2668
Datum: 10. 6. 2010