Studie ukazuje na vitamín C jako na klíč k dobrému zdraví
I když je známo, že konzumace rostlinné stravy je obecně spojena s lepším celkovým zdravím a specificky nižším rizikem srdečního onemocnění a některých druhů rakoviny, jak přesně tato strava ovlivňuje hladiny určitých živin v krvi, to není jasné.
Rubrika: Vitamíny a minerály
| Typ článku: Studie
Nové poznatky naznačují, že „zvýšení hladiny vitamínu C může být důležitým mechanismem, kterým přispívá spotřeba ovoce a zeleniny k lepšímu zdraví,“ uvedla Gladys Blocková ve zprávě o studii vypracované na University of California v Berkeley.
Vědci měřili hladiny vitamínu C, beta karotenu a vitamínu E u 116 mužů nekuřáků ve věku 35 až 72 let. Čím více jedli účastníci studie ovoce a zeleniny, tím byly hladiny kyseliny askorbové (vitamín C) a karotenoidů v jejich krvi vyšší. Tento vztah byl těsnější u vitamínu C, který tak může být stejně důležitým, ne-li důležitějším faktorem než spotřeba karotenoidů.
American Journal of Epidemiology 2001;154:1113-1118
Počet přečtení: 3086
Datum: 6. 2. 2006