Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Špaldový koláč s kukuřičným krémem

Koláč ze špaldové mouky určitě není náhradou piškotového těsta, tudíž musíme počítat s tím, že těsto bude malinko tužší a taky přirozeně vlhké po nastrouhaných jablcích. Tento koláč je nejenom zdravý svým složením, ale taky dostatečně zasytí.
|
Typ článku: Recepty

špaldová mouka celozrnná 15 PL, karobový prášek 4 PL, kokos strouhaný 4 PL, lněné semínko 3 PL, rozinky 1/2 š, slunečnice 4 PL, vanilkový cukr 1 ks, prášek do pečiva 1/2 ks, sůl 1/2 čl, med 2 PL, jablka větší 2 ks, voda vlažná 2,5 š, rostlinné máslo na vymaštění 1 čl (1 š = 1,4 dl)

Krém: sójové mléko 3 š (nebo napůl s vodou), vanilkový cukr 1 ks, lněné semínko 1,5 PL, špetka soli, kukuřičná mouka polohrubá 4–5 PL, rostlinné máslo Provamel 3 čl, malý grapefruit 1 ks, přírodní cukr 4 PL, džem meruňkový na upečené těsto (podle chuti)

Všechny suroviny až po vlažnou vodu (včetně) smícháme a vypracujeme těsto, které se konzistencí podobá husté kaši. Roztáhneme ho na vymaštěný plech a vrch uhladíme. Pečeme v troubě při 170 °C asi 20–25 minut, tak aby bylo z obou stran upečené.

Do vroucího sójového mléka přidáme ostatní komponenty a za stálého míchání postupně přisypáváme kukuřičnou mouku. Společně vaříme asi 5 minut na hustou kaši. Po odstavení přidáme rostlinné máslo, šťávu z grapefruitu (není nutná) a cukr. Krém důkladně vyšleháme. Pracujeme ještě s  horkým krémem.

Na upečený plát natřeme po celé ploše meruňkový džem a na něj dáme kukuřičný krém. Vrch krému uhladíme. Necháme dobře zchladit a potom můžeme koláč nakrájet. Při krájení musíme být opatrní s ohledem na to, že spodek (těsto) je tužší a vrch je spíše pudinkové konzistence.

Počet přečtení: 4971
Datum: 6. 12. 2008