Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Špaldovo-banánový chléb

Tento chléb má vysokou výživnou hodnotu a výbornou nasládlou chuť. Po upečení je vlhčí než běžný chléb, nesmí však být blátivý od nedopečení.
|
Typ článku: Recepty

čerstvé droždí (rozdrobit) 1/3 ks, sůl, cukr, mouka špetka, vlažné sójové mléko 1/3 š

Jemným smícháním uvedených surovin si připravíme kvásek a necháme na teplém místě nakynout.

namočená pšenice – špalda 2 š (máčíme ve vodě asi 12 hodin, potom umixujeme – v případě potřeby přidáme trochu vody nebo umeleme na mlýnku na maso na lepivou hmotu), ovesné vločky jemné 1 š, celozrnná mouka 2 š, rozinky 4 pl, sůl 1 čl, lněné semínko 4 pl, vanilkový cukr 1 čl, olej 1 pl, karobový prášek 2 pl, sójové mléko 2/3 š, nakynutý kvásek, zralé nebo mírně přezrálé banány 2–3 ks

Všechny suroviny spolu smícháme a vzniklé těsto hněteme. Podle potřeby můžeme přidat celozrnnou mouku tak, aby vzniklo polotuhé nelepivé těsto. Po vyhnětení necháme nakynout.

Prohněteme a vytvarujeme, vložíme do mírně vymaštěné slabě vyhřáté bravosky (pánev vyhřívaná topným tělesem zabudovaným po jejím obvodu). Z vrchní strany těsta vtlačíme 2 pl nahrubo posekaných ořechů, pak těsto necháme nakynout a po nakynutí pečeme 45–50 minut. Krájíme a konzumujeme až po několika hodinách.

Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 5205
Datum: 25. 4. 2009