Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Slunečnicový chléb

Kvásek: voda teplá 1/2 – 3/4 š, sůl špetka, cukr 1 čl, mouka hladká 1 pl, droždí instantní 1 velká pl
|
Typ článku: Recepty

Suroviny zlehka promícháme a necháme na teplém místě nakynout.

celozrnná mouka jemně mletá 4 š, hladká mouka 3 š, slunečnice 2 š nahrubo pomlít, cukr 1 pl, sůl 1 1/3 čl, voda 2 1/3 š, nakynutý kvásek

Sypké suroviny promícháme. Přidáme ostatní suroviny, důkladně vypracujeme těsto a necháme na teplém místě nakynout. Po nakynutí těsto prohněteme a rozdělíme na 2 stejné části. Obě části uhněteme do kulatého tvaru a z jedné strany je vložíme do volně vysypané slunečnice (tak, aby se slunečnice nalepila na povrch těsta). Chleby necháme nakynout na teplém místě a potom pečeme asi 40 minut při teplotě 180 °C. Krájíme a podáváme na druhý den.

Před pečením má těsto asi 1200 g, po upečení asi 1120 g (každý chlebík 560 g).

Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 4960
Datum: 18. 1. 2010