Skeptický reportér | Prameny zdraví

Skeptický reportér

Mám nos na zajímavé události a toto se mým novinářským instinktům zdálo být hodno mé pozornosti. Koneckonců nestává se denně, že by naše městečko v Britské Kolumbii navštívil lékař a výzkumný pracovník z Kalifornie.

Skeptický reportér

Rubrika: Hubnutí a obezita | Typ článku: Články

První jeho přednáška s názvem „Žij naplno!" uchvátila nejen celé publikum, ale také mě, cynického reportéra. Když pak nadešel den, kdy se lidé mohli nechat tímto lékařem vyšetřit, byl jsem mezi čtyřmi sty zájemci.

Přišel jsem jen ze zvědavosti, přesvědčoval jsem se. Podstoupil jsem vyšetření a výsledky nebyly vůbec uspokojivé.

„Roky, kdy jsem pojídal tučné hamburgery se sýrem, si vybraly svou daň," sdělil jsem svým čtenářům. Moje hladina cholesterolu byla 211 mg/dl [5,4 mmol/l] (optimální je, když nepřekročí 160 mg/dl) a moje tělesná hmotnost přesáhla 90 kilogramů, což při výšce 170 centimetrů bylo poněkud hodně.

„Vysoké riziko," napsal doktor v závěru mojí zdravotní zprávy.

Člověk nemusí být nadprůměrně vzdělaný, aby poznal, že měl naprostou pravdu. Výsledky vyšetření mě uzemnily. Tušil jsem, že mám nadváhu, ale protože doma nemám váhu, nevěděl jsem přesně o kolik. Když se mě někdo zeptal na moji tělesnou hmotnost, odhadoval jsem, že vážím přibližně 80 kilogramů. Ani ve snu mě nenapadlo, že bych mohl mít přes 90. Takový tlusťoch! Abych si spravil náladu, zašel jsem na vajíčka se slaninou. Jedl jsem je pomalu, protože jsem věděl, že je jím naposledy. Ten den došlo v mém životě k zásadnímu zvratu.

Základní myšlenkou zdravotních přednášek bylo, že Američani jsou banda nenasytů, kteří sami sebe zabíjejí svým životním stylem. Srdeční onemocnění a rakovina každoročně ukončí mnoho lidských životů, a přitom těmto nemocem lze předcházet zlepšením stravovacích návyků.

Dieta Hanse Diehla byla velmi jednoduchá. Neodporovala selskému rozumu. Dr. Diehl nás nabádal: „Jezte to, co je pro vaše zdraví prospěšné: ovoce, zeleninu, luštěniny, obiloviny, a to vše pokud možno průmyslově neupravené."

O několik měsíců později jsem uveřejnil následující reportáž o tom, co jsem prožil:

Trvalo asi týden, něž mě opustily moje chutě na koblihy a hamburgery. Poměrně snadno jsem si zvykl na svačiny složené z banánů, pomerančů a jablek. Dodržovat tuto dietu bylo vcelku snadné, protože jsem správných potravin mohl sníst, kolik jsem chtěl, a přitom se moje váha neustále snižovala. Ačkoli jsem během následujících šesti měsíců jedl mnohem větší porce než kdykoli předtím, v době, kdy přijel dr. Diehl na kontrolu svých pacientů, jsem vážil 75 kilogramů. A hádejte, co se stalo? Nepoznal mě!

Řekl mi: „Když jsem vás viděl poprvé, vypadal jste navzdory svému nízkému věku velmi opotřebovaně. A protože vím, že novináři žijí na kávě, cigaretách a jsou v neustálém stresu, nedával jsem vám moc nadějí."

„Ano, a po cestě na zasedání městské rady si kupujeme hamburgery a cestou domů hranolky," doplnil jsem jeho výčet.

Na změně stravovacích návyků bylo potěšující to, že jsem se dietou nemusel řídit striktně. Hans Diehl je propagátorem absolutního vegetariánství - vede lidi k tomu, aby nejedli kuřecí maso, ryby ani mléčné výrobky, protože jejich konzumace zvyšuje hladinu cholesterolu a tělesnou hmotnost. Já jsem si ale jednou týdně dopřál smažené kuře či pizzu; byla to odměna za to, že jsem se celý týden správně stravoval. Také je pravda, že mi tato jídla velice chyběla.

Asi každý z nás si dovede představit, jak se člověk cítí, když shodí 20 kilogramů nadváhy. Překvapilo mě ale, že se tím zlepšilo i moje duševní zdraví. K tomuto zlepšení došlo, když si lidé začali všímat, že jsem zhubl. Jen málo co vám zvýší sebevědomí tak, jako když vám druzí začnou říkat, že vypadáte dobře. Aniž si to uvědomíte, vyměníte svetry nadměrné velikosti a vytahané rifle za oblekové kalhoty, košili, sako a kravatu. A když to uděláte, vaše okolí tuto proměnu zaznamená. Už nevnímají jenom, že jste hubenější, ale jsou také ohromeni změnou vašeho celkového vzhledu a postojů.

Přes všechna tato pozitiva má dr. Diehl své odpůrce. Patří k nim zejména majitelé restaurací a řeznictví. Jim totiž jeho léčebné teorie příliš neprospívají. Já už ale k těmto odpůrcům nepatřím. Ověřil jsem si, že zdravotní principy, které propaguje, jsou opravdu účinné. A ukázalo se, že moji známí, kteří vlastní restaurace se salátovými bary, na mně pořád ještě nějakou tu korunu vydělají.

Musím upřímně říct, že spolu s mnoha dalšími lidmi z našeho města vděčíme lékařskému týmu za mnoho. Pomohli nám cítit se a vypadat mnohem lépe - a patrně nám i přidali několik let života."

Nadváha není žádná legrace. Dokonce i 5 kilogramů nadváhy může významně zkrátit délku vašeho života. U obézních lidí je větší pravděpodobnost vzniku srdečních onemocnění, mnoha typů zhoubných nádorů a výskytu vysokého krevního tlaku. Je u nich také pětkrát větší pravděpodobnost, že onemocní cukrovkou II. typu. Rovněž se u nich častěji objevují nemoci žlučníku a močového měchýře, osteoartritida a bolesti zad.

Jak vidíte, tak odměna za to, že shodíte nadbytečné kilogramy, je veliká.

Z knihy dr. Hanse Diehla a dr. Aileen Ludingtonové „Umění žít zdravě".Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 1 892 Datum: 23. 5. 2011