Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Proč diety selhávají

Většina diet selhává, protože po nás žádají, abychom omezili množství přijímané potravy, a tedy abychom po většinu času hladověli. Potraviny s nízkou kalorickou koncentrací naplní žaludek bez toho, že by nám současně dodaly nadbytečné množství kalorií.
|
Typ článku: Rady lékaře

Dodatečné uspokojení přináší pomalé trávení potravin. K němu nejlépe dochází při konzumaci komplexních sacharidů, ve kterých je přítomno množství vlákniny.

Popírání hladu a omezování příjmu potravy vyžaduje velké úsilí a jeho výsledkem je strádání a utrpení. Obvykle se tomuto stavu říká „držet dietu".

Vzhledem k tomu, že 95 procent lidí držících dietu se po jejím skončení opět dostane na původní váhu nebo ji dokonce i překročí, je jasné, že většina těch, kteří se snaží bojovat se svou nadváhou, takováto dietetická opatření nezvládá.

Nešťastníkům, kteří nechápou, jaký je zdravotní přínos škrobů pro lidskou výživu, nezbývá než se trápit hladem (v důsledku držení diet anebo půstů) či chronickými onemocněními (v důsledku nezdravých diet zapříčiňujících ketózu), chtějí-li svoji váhu udržet pod kontrolou.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 2645
Datum: 8. 4. 2011