Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Příjem vitamínu E z potravin snižuje riziko demence

Vitamín E se opět dostává do pozornosti médií - poté, co byly zklamány falešné naděje, že podávání doplňků tohoto vitamínů přinese četné prospěšné účinky pro zdraví.
|
Typ článku: Studie

Výsledky nové prospektivní nizozemské studie ukázaly, že ti, kteří na začátku skoro desetiletého sledování přijímali nejvíce vitamínu E z potravy, měli o 25 % nižší riziko demence a onemocnění Alzheimerovou chorobou.

Přitom mezi hlavní zdroje vitamínu E v této studii patřily zejména rostlinné oleje, margaríny a majonéza - tedy potraviny. Dobrými zdroji vitamínu E jsou mj. ořechy, slunečnicové semínko, celozrnné obiloviny a pšeničné klíčky.

Arch Neurol 2010;67(7):819-825

Počet přečtení: 3574
Datum: 1. 10. 2013