Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Přibývá se z čokolády?

Botanicky řečeno, semena jsou malé embryonální rostliny – celá rostlina napěchovaná uvnitř malého semena, obklopená vnější vrstvou plnou vitamínů, minerálů a fytochemikálií k ochraně DNA vysazené rostlinky před volnými radikály.
|
Typ článku: Články

Není divu, že jsou semena tak zdravá. Semeny se z pohledu formální definice myslí všechna celá zrna – obilniny jsou semena, můžete je vysadit a rostou. Ořechy jsou suché plody s jedním nebo dvěma semeny. Luštěniny, fazole, hrách a čočka jsou také semena, stejně jako kakaová a kávová zrna. Takže by nemělo být až tak překvapivé, že u něčeho takového, jako je kakao nebo káva, zjistíme účinky podporující zdraví. Existuje dostatek důkazů o tom, že zvýšení spotřeby všech těchto malých „rostlin“, je spojeno s nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění.

Samozřejmě, že hodně výzkumů na téma čokoláda je jen o tom, jak přimět spotřebitele, aby jí jedli víc. Zatímco se nezdálo, že by druh poslouchané hudby měl nějaký vliv, když šlo o chuť, intenzitu, jemnost nebo texturu papriky, čokoláda lidem chutnala více při poslechu jazzu než při klasice, rocku nebo hip hopu. Proč je toto důležité?

Potravinářský průmysl může integrovat specifické hudební podněty s cílem maximalizovat jejich zisky. Například, producenti čokolády mohou své čokoládové výrobky přidružit k jazzové hudbě na pozadí, aby zvýšili přijetí u spotřebitelů. Cituji předchozí studii, která ukázala, že lidé hodnotili konzumaci ústřic jako příjemnější za „zvuků moře“ než v přítomnosti „hluku na farmě“. J

Možná si myslíte, že čokoláda se prodává sama, vzhledem k tomu, že je považována za nejběžnější potravinu, po které lidé na celém světě touží. Pacienti se rozhodně se stejným zápalem nepřou ohledně toho, jestli by podobnou kardiovaskulární ochranu mohla poskytnout růžičková kapusta. Představa, že čokoláda by měla být zdravá, je proto pochopitelná. Růžičková kapusta oproti tomu, navzdory všem svým známým prospěšným účinkům, chřadne, je nemilovaná a nepoužívaná. Jednou z potenciálních nevýhod čokolády je ovšem přibírání. Ačkoli kakao nemá téměř žádné kalorie, čokoláda je jednou z potravin s nejvyšší kalorickou hustotou.

Před několika lety byla Národním sdružením cukrářů, které mj. provozuje webové stránky VoteForCandy.com (Volte sladkosti), financována studie, jež tvrdila, že Američané, kteří jedí čokoládu, váží v průměru o 2 kg méně než ti, kteří ji nejedí. Ale možná, že jedlíci čokolády mají více pohybu, nebo konzumují více ovoce a zeleniny. Nic z toho zde nesledovali.

Nicméně poznatky z novější studie, publikované v časopise Archives of Internal Medicine, už nebylo tak snadné odbýt. Nebyly zde žádné zjevné vazby na čokoládový průmysl. Vědci oznámili, že z tisícovky mužů a žen, které studovali v San Diegu, měli ti, kteří častěji konzumovali čokoládu, nižší index tělesné hmotnosti a vážili méně než ti, kteří ji konzumovali méně často. A to dokonce i po zahrnutí fyzické aktivity a kvality stravy. Byla to ale průřezová studie, což znamená záznam z určité doby, takže nemůžeme dokázat, co je příčina a co je důsledek. Možná, že nejedení čokolády vede k tomu, že jste tlustší, nebo možná to, že jste tlustší, vede k tomu, že nejíte čokoládu. Možná, že se lidé, kteří mají nadváhu, snaží omezit sladkosti. Potřebujeme studii, v níž jsou lidé sledováni postupně. Jenže taková studie neexistovala – až dosud.

Vědci sledovali více než 10 000 lidí po dobu šesti let. Návyk na čokoládu byl z dlouhodobého hlediska spojen s přibíráním na váze, a to přímo úměrně, to znamená, že časem nejvíce přibrali ti, kdo čokoládu jedli nejčastěji. Zdá se, že dřívější průřezové studie objevily opak díky tomu, že předmětem sledování v nich byly osoby, u nichž bylo diagnostikováno nějaké onemocnění spojené s obezitou, což vedlo ke snížení příjmu takových věcí, jako je čokoláda, a to ve snaze zlepšit své vyhlídky. To vysvětluje, proč těžší lidé mohou v průměru jíst méně čokolády.

A pak je zde nejsilnější druh důkazů, tedy intervenční studie, kde rozdělíte lidi do dvou skupin a změníte polovinu jejich stravy. A vskutku, přidání čtyř čtverečků čokolády denně do jídelníčku mělo časem za důsledek nabrání pár extra kilogramů.

Co bychom tedy měli říkat pacientům? Protože mnoho čokoládových výrobků obsahuje hodně cukru a nasycených tuků, praktičtí lékaři by se měli doporučování čokolády zdržet. Je to však trochu patronizující postoj. Výhody kakaa totiž můžete získat, pokud je užijete bez cukru nebo tuku, například když si přidáte kakaový prášek do smoothie.

Lékaři si až příliš často myslí, že pacienti neunesou pravdu. Jeden příklad: Pokud se vás pacienti ptají, zeptejte se jich, jaký druh upřednostňují. Pokud vyrukují s mléčnou čokoládou, pak je nejlepší odpovědět, že to pro ně není dobré. Pokud však mluví o hořké čokoládě, pak s nimi můžete zacházet, jakoby měli mozek, a předložte jim důkazy.

Z webového serveru NutritionFacts.org

Počet přečtení: 637
Datum: 15. 2. 2021