Při kuchyňské přípravě se vitamín C snadno ničí | Prameny zdraví

Při kuchyňské přípravě se vitamín C snadno ničí

Vitamín C ničí světlo, vystavení vzduchu a vysokým teplotám. Chcete-li získat co největší prospěch z potravin bohatých na vitamín C, jezte je syrové. Vaření v páře i ve vodě, smažení i pečení, to všechno jsou kuchyňské přípravy, které ničí obsah vitamínu C v potravinách.

Při kuchyňské přípravě se vitamín C snadno ničí

Rubrika: Vitamíny a minerály | Typ článku: Poradna výživy

Když vaříte polévku, přidávejte zeleninu s vysokým obsahem vitamínu C až pár minut před podáváním. Květák obsahuje větší množství vitamínu C než pomeranče. Ovoce a zelenina, které nejsou uchovávány v chladničce, mohou po několika dnech ztratit většinu svého původního obsahu vitamínu C.

Vitamín C se velmi snadno vylučuje do vody. Když namočíte hlávku salátu nebo zelí do vody, abyste ji uchovali čerstvou, většina vitamínu C se vyloučí do vody. Ovoce a zeleninu bychom vůbec obecně měli krájet nebo strouhat těsně před jejich konzumací. V mražených potravinách se obvykle uchová větší množství vitamínu C než v konzervovaných.

Z knihy Gunthera B. Pauliena, Ph.D. „The Divine Philosophy and Science of Health and Healing".

Počet přečtení: 4 886 Datum: 30. 8. 2011