Pokud vědci zjistili, že cholestyramin je při snižování cholesterolu účinný, možná bych jej měl brát, vedle dalších opatření, které byste mi doporučil. | Prameny zdraví

Pokud vědci zjistili, že cholestyramin je při snižování cholesterolu účinný, možná bych jej měl brát, vedle dalších opatření, které byste mi doporučil.

Tento lék je velmi účinný, ale přirozeně jej doprovází i cena, která již není tak příznivá. Účinkuje tak, že na sebe váže cholesterol, když se nachází ještě ve střevním traktu, a tak brání jeho vstřebávání.

Pokud vědci zjistili, že cholestyramin je při snižování cholesterolu účinný, možná bych jej měl brát, vedle dalších opatření, které byste mi doporučil.

Rubrika: Léky | Typ článku: Rady lékaře

U těch jedinců, kteří dokázali dodržet doporučené dávkování a spolykat šest balení cholestyraminových pilulek denně, se většina cholesterolu přijatého potravou změnila na nevstřebatelnou formu. Kvůli nepříjemným vedlejším účinkům – zažívacím potížím, zácpě a nadýmání – však pouze několik lidí vydrželo tento lék brát po celou dobu trvání výzkumu. Všechny tyto vedlejší problémy lze samozřejmě snadno dostat pod kontrolu zdravou stravou.

U těch lidí, kteří dobrali plné dávky léku, došlo ke snížení hladiny krevního cholesterolu o 25 procent. U těchto osob došlo, podle výpočtů založených na datech ze studie, k padesátiprocentnímu snížení rizika úmrtí na srdeční záchvat. Méně často se podrobovali operaci bypassu a některé známky svědčily i o tom, že se jejich aterosklerotické plaky zmenšily.

Náklady na léky činily v průběhu studie 150 dolarů měsíčně na každého léčeného pacienta, celkové náklady na léky dosáhly částky patnácti milionů dolarů. Během pokusu trvajícího deset let bylo zachráněno deset „životů navíc“, což znamená, že cena za záchranu jednoho lidského života tak činila pouze v lécích 1,5 milionů dolarů. Věřím tomu, že schopný osvětový pracovník, vybavený stejnými prostředky a propagující stravu snižující cholesterol, by dokázal snadno zachránit mnohokrát více životů.

Jak prokázaly další studie prováděné na lidech v průběhu posledních čtyřiceti let, pouhou změnou stravy lze dosáhnout průměrného snížení hladiny cholesterolu o 25 procent. Opravdový prospěch však plyne z toho faktu, že lidé mohou žít déle.

Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob

Počet přečtení: 6 839 Datum: 13. 1. 2009