Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Pečení chleba

Výroba chleba může být docela složitá záležitost. Ne však natolik, aby mě od tak ušlechtilého úmyslu odradila. Několikrát se mi stalo, že se mi chléb nepodařil a nebyl jedlý - z různých důvodů:
|
Typ článku: Články

Nevykynutí kvásku (staré droždí, studená nebo horká voda), nedostatečné nakynutí (použití studené vody nebo chladná místnost při kynutí), překynutí těsta a„spadnutí" chleba, zapaření těsta (při kynutí v těsné blízkosti tepelného zdroje), špatné anebo slabé prohnětení, nedostatečné dopečení, a tím pádem blátivá konzistence.

Při příliš horké troubě se může upéct kůrka - nikoli však těsto uvnitř, při nedostatečně horké troubě může být také chléb nedopečený, při dlouhém pečení silná a suchá kůrka.

Jiná savost (příp. jiný druh a jemnost) mouky oproti mouce autora receptu, chléb přilepený k plechu (v případě nevymaštěného plechu), silný a připálený spodek chleba (v případě hojného vymaštění plechu).

Může se také stát, že se vám podle jednoho receptu chléb povede a podruhé, podle toho samého receptu, bude nepovedený. Proto několik prvních pečení může být pro vás školou, která vás naučí rozeznávat a správně odhadovat míru nakynutí, teplotu trouby, konzistenci a teplotu těsta. Také se naučíte správnému způsobu hnětení a odhadnutí času dopečení chleba.

Kvůli případným neúspěchům dílo určitě nevzdávejte. Po několika pokusech se můžete stát specialisty, kteří začnou brzo vymýšlet svoje vlastní recepty a technologie přípravy.

Nesnažte se za každou cenu napodobit chléb, který kupujete v obchodě, ani získat stej¬nou konzistenci a pórovitost. Zdravý celozrnný chléb bez „zlepšovacích přípravků" bývá hutnější, sytější a současně také mnohem výživnější. Upečený chléb by nikdy neměl být kyselé chuti a měl by být dobře dopečený. Proto je vhodnější péct menší chleby.

Vámi upečený zdravý chléb vám udělá radost, a v případě, že jej nabídnete (darujete) třeba sousedce, utuží vaše vztahy. Chléb (a sůl) je prastarým symbolem pohostinnosti Slovanů. Hodně štěstí!

Počet přečtení: 6825
Datum: 5. 10. 2012