Péče o pleť | Prameny zdraví

Péče o pleť

Melaleuca se nachází nejen v řadě oblíbených produktů péče o pleť, ale také v mnoha jiných kosmetických nebo farmaceutických výrobcích. Důvod je prostý - zabíjí mikroby. Možná nevíte, že tato účinná látka není produktem laboratoře, ale pochází ze stromu - z čajovníku.

Péče o pleť

Rubrika: Bylinky | Typ článku: Články

Čajovníkový olej (tea trea oil) se vyrábí destilací (v páře) lístků a výhonků čajovníku, pozoruhodného keře, jenž dorůstá výšky šesti metrů. Melaleuce se dobře daří v nížinách severovýchodního pobřeží New South Wales v Austrálii. Je pro ni typická šupinatá, tenounká bílá kůra. Olej z melaleuky se pyšní lehce kafrovitou vůní, která připomíná eukalyptový olej.

Čajovníkový olej se tradičně používá na drobná kožní poranění, jako jsou řezné rány, popáleniny, odřeniny, otoky, hmyzí kousnutí, trichoficii, akné a růžovku. Původní obyvatelé východní Austrálie používali rozdrcené listy čajovníku jako tradiční medicínu proti kašli a nachlazení. Anebo také na hojení ran a poranění kůže či k přípravě odvarů na bolení v krku.

Melaleuka se objevila na radaru lékařů již před řadou let. Tehdy australští výzkumníci zjistili, že čajovníkový olej vykazuje mnohem silnější antiseptickou aktivitu než běžně používaný dezinfekční prostředek - kyselina karbolová. Australští vojáci nosili čajovníkový olej během druhé světové války ve své příruční lékárničce.

Běžné použití

Dnes se čajovníkový olej používá na ošetření různých kožních problémů. Mezi ně patří popáleniny, kousnutí hmyzem, včelí žihadlo, menší ranky a houbové onemocnění nehtů. Neředěný olej by se měl za normálních okolností před vnějším použitím rozředit. Běžně se aplikuje v podobě gelu, pleťové vody anebo masti obsahující 5-10 procent oleje. Na kůži se může aplikovat denně po dobu až čtyř týdnů.

Čajovníkový olej v ředěné podobě se používá na ošetřování infekce kandidózou. Krém vytvořený z čajovníku velmi účinně zabírá proti příznakům plísňového onemocnění nohou. Při léčení akné se lépe snáší v podobě gelu než jako pleťová voda.

Čajovníkový olej můžeme užít i jako ústní vodu - pomáhá při bakteriálních infekcích, zánětu dásní, aftech a k celkovému zlepšení zdraví ústní dutiny. Prospívá při nachlazení, kašli a bolestech v krku.

Čajovníkový olej je součástí řady mýdel, krémů na ruce, prostředků osobní kosmetiky. Jako přídavek do koupele pomáhá při léčbě kašle a problémů s průduškami. Objevíte jej i v některých šampónech, do kterých se přidává proti lupům.

Vědecký výzkum

V laboratorních podmínkách se prokázalo, že čajovníkový olej vykazuje širokospektrální aktivitu proti mnohým mikroorganismům. Účinně působí i proti zánětům. Několik vědeckých studií zmiňuje i jeho aktivitu proti virům - zejména proti herpes viru - je tak použitelný proti oparu, a to i pásovému.

Laboratorní studie také hlásí, že čajovníkový olej působí proti MRSA, což je nebezpečný kmen stafylokoku, který je odolný vůči širokospektrálním antibiotikům.

Za účelem zhodnocení efektivity užívání čajovníkového oleje ve všech případech, kdy je běžně užíván, je ovšem třeba vypracovat ještě další vědecké studie.

Chemické složení čajovníkového oleje může být lehce proměnlivé. I když olej obsahuje skoro sto různých složek, osm hlavních terpenoidů tvoří přes 95 procent jeho obsahu. Jeho antimikrobiální vlastnosti jsou zřejmě důsledkem přítomnosti terpinen-4-olu, který tvoří 30-40 procent obsahu oleje.

Bezpečné užívání

Užívání čajovníkového oleje nepředstavuje při řádném použití a dodržování standardního dávkování žádná zdravotní rizika. Tento olej by se nicméně neměl užívat vnitřně, neboť jeho polknutí může mít za následek toxické účinky. Vnitřní užití může způsobit poruchy koordinace, bolesti v břišní krajině, průjem, zvedání žaludku, zvracení, slabost, motání hlavy, zmatek a letargii. Když tedy používáte čajovníkový olej jako ústní vodu - nepolykejte ji!

Alergie na čajovníkový olej jsou poměrně běžné, a to zvláště pokud se aplikuje v neředěné podobě anebo ve velkých množstvích. Nejběžnější alergickou reakcí je kontaktní dermatitida. Může se také projevit vyrážka, zrudnutí či svědění kůže. Tím je omezeno jeho vnější použití zvláště pro ty, kteří trpí ekzémem. Čajovníkový olej může také dráždit, když se dostane do očí.

Pokud používáte čajovníkový olej na nějaký chronický zdravotní problém, doporučuje se prodiskutovat to s kvalifikovanou, odborně vzdělanou osobou.

Z bezpečnostních důvodů se nedoporučuje užívat čajovníkový olej během těhotenství a období kojení.

Winston J. Craig, profesor výživy na Andrews University, Berrien Springs, Michigan

Počet přečtení: 3 627 Datum: 27. 2. 2012