Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Pálivá paprika prodlužuje život

Analýza údajů získaných sledováním 16 tisíc Američanů během 23 let ukázala, že ti, kteří konzumují pálivou papriku, mají o 13 % menší úmrtnost, zejména na ischemickou chorobu srdeční a mozkovou příhodu.
Rubrika: Dlouhověkost
|
Typ článku: Studie

Pravděpodobným vysvětlením jsou účinky pálivé složky v paprice – kapsaicinu. Existuje sedm různých typů kapsaicinu a jejich biologické účinky na úrovni buněk a molekul souvisí s prevencí obezity, cukrovky, ischemické choroby srdeční, ale také mají antimikrobiální účinky a zpomalují stárnutí. Dávka však nemusí, resp. nesmí být velká: stačí, aby vás jídlo hřálo, nemělo by pálit a způsobovat až bolest.

Počet přečtení: 3036
Datum: 5. 3. 2019