Pálivá paprika prodlužuje život | Prameny zdraví

Pálivá paprika prodlužuje život

Analýza údajů získaných sledováním 16 tisíc Američanů během 23 let ukázala, že ti, kteří konzumují pálivou papriku, mají o 13 % menší úmrtnost, zejména na ischemickou chorobu srdeční a mozkovou příhodu.

Pálivá paprika prodlužuje život

Rubrika: Dlouhověkost | Typ článku: Studie

Pravděpodobným vysvětlením jsou účinky pálivé složky v paprice – kapsaicinu. Existuje sedm různých typů kapsaicinu a jejich biologické účinky na úrovni buněk a molekul souvisí s prevencí obezity, cukrovky, ischemické choroby srdeční, ale také mají antimikrobiální účinky a zpomalují stárnutí. Dávka však nemusí, resp. nesmí být velká: stačí, aby vás jídlo hřálo, nemělo by pálit a způsobovat až bolest.

Počet přečtení: 631 Datum: 5. 3. 2019