Nevěřte špatným zprávám o biopotravinách | Prameny zdraví

Nevěřte špatným zprávám o biopotravinách

Ve světle studie Stanfordské Univerzity z roku 2012 se zdá, že upřednostňování organicky pěstovaných a vyráběných potravin (= biopotraviny) není ze zdravotního hlediska výhodnější. Má tedy smysl i nadále kupovat tyto potraviny, které jsou obvykle dražší?

Nevěřte špatným zprávám o biopotravinách

Rubrika: BIO | Typ článku: Články

Doktor David Brownstein, ředitel Centra holistické medicíny ve West Bloomfield v USA, tvrdí, že určitě ano. V (poslední dobou často citovaném) přehledu 200 studií, které srovnávaly obsah kontaminantů a nutrientů v konvenčních a organicky pěstovaných potravinách, se uvádí, že zdravotní rozdíl je nevýznamný. Studie však ukázala, že v organicky pěstované zelenině a ovoci je méně pesticidů (a vzhledem k tomu, že pesticidy působí toxicky na naše enzymy, to můžeme považovat jen za výhodu). V nedávno publikované studii (Annals of Internal Medicine, září 2012) se také potvrdil nižší obsah pesticidů v biopotravinách, i když množství pesticidů v konvenčních potravinách bylo stále pod bezpečnou hranicí. Stejně tak u organicky chovaných kuřat a krůt byl o 33 % nižší výskyt bakterií rezistentních na antibiotika než u těch z běžných chovů. Další důvod upřednostňovat biopotraviny.

Co se týče obsahu nutrientů, ukázalo se, že bio mléko a bio kuřata měla vyšší obsah omega-3 mastných kyselin (což je významné pro zdraví srdce a cév) stejně jako fosforu, potřebného zase pro zuby a kosti. Celkově se výsledky studií, které sledovaly a porovnávaly obsah nutrientů v bio a konvenčních potravinách poměrně různí, většina však prokázala vyšší obsah nutričně významných látek v biopotravinách.

V pečlivě uspořádaných srovnávacích studiích se ukázalo, že biopotraviny mohou mít o 10 - 30 % vyšší obsah některých složek. Například vyšší obsah vitamínu C, antioxidantů a fenolických kyselin se potvrdil u 60 - 80 % sledovaných potravin, zatímco obsah vitamínu A a proteinů byl vyšší asi u 50 - 80 % případů analýz konvenčních potravin.

Hodnocení této problematiky je o to komplikovanější, že zatím nejsou studie, které by kromě obsahu kontaminantů či nutrientů hodnotily i rozdíl v celkovém zdravotním efektu po dlouhodobé konzumaci ať už organicky pěstovaných nebo konvenčních potravin. Přesto se zatím zdá, že stojí za to investovat více peněz do organicky pěstovaných potravin.

Převzato z webových stránek Ambulance klinické výživy.

Počet přečtení: 1 655 Datum: 7. 4. 2016