Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Nevěřte špatným zprávám

Ve světle výsledků metaanalýzy Stanfordské univerzity (z roku 2012) by se mohlo zdát, že upřednostňování organicky pěstovaných a vyráběných potravin (tj. biopotravin) nemusí být ze zdravotního hlediska výrazně výhodnější.
Rubrika: BIO
|
Typ článku: Studie

Má tedy smysl kupovat biopotraviny, jejichž cena je obvykle vyšší než cena konvenčních potravin? Doktor David Brownstein, ředitel Centra holistické medicíny ve West Bloomfield v USA, tvrdí, že určitě ano.

V přehledu výsledků dvou stovek studií (jenž je v poslední době často citován), které srovnávaly obsah kontaminantů (škodlivin) a naopak živin v konvenčních potravinách a v biopotravinách, vědci uvedli, že že zdravotní rozdíl nebyl příliš významný.

Analýza však ukázala, že v biozelenině a bioovoci je méně pesticidů (a vzhledem k tomu, že pesticidy působí toxicky na enzymy v lidském těle, to můžeme považovat jen za výhodu). V další studii (Annals of Internal Medicine, září 2012) se také potvrdil nižší obsah pesticidů v biopotravinách – i když také množství pesticidů v konvenčních potravinách bylo stále pod bezpečnou hranicí. Podobně u organicky chovaných kuřat a krůt byl o 33 % nižší výskyt bakterií rezistentních na antibiotika než u těch z běžných chovů. Další důvod upřednostňovat biopotraviny.

Co se týče obsahu nutrientů (živin), ukázalo se, že bio mléko a bio kuřata měla vyšší obsah omega-3 mastných kyselin (které napomáhají zdraví srdce a cév) stejně jako fosforu, potřebného zase pro zuby a kosti. Celkově se výsledky studií, které sledovaly a porovnávaly obsah nutrientů v bio a konvenčních potravinách poměrně různily, většina z nich však prokázala vyšší obsah nutričně významných látek v biopotravinách.

V pečlivě uspořádaných srovnávacích studiích se ukázalo, že biopotraviny mohou mít o 10-30 % vyšší obsah některých složek. Například vyšší obsah vitamínu C, antioxidantů a fenolických kyselin se potvrdil u 60-80 % sledovaných potravin.

Hodnocení této problematiky je o to komplikovanější, že zatím neexistují studie, které by kromě obsahu kontaminantů či nutrientů hodnotily i rozdíl v celkovém zdravotním efektu po dlouhodobé konzumaci ať už organicky pěstovaných nebo konvenčních potravin. Přesto se zdá, že stojí za to investovat více peněz do nákupu organicky pěstovaných potravin.

Igor Bukovský, AKV

Počet přečtení: 3906
Datum: 10. 4. 2017