Nepečené zákusky | Prameny zdraví

Nepečené zákusky

1 ¾ šálku strouhanky z celozrnných sušenek, ½ šálku sekaných ořechů, 1/3 šálku vody, 3 pol. lžíce sušeného sójového mléka, ¾ šálku svatojánského chleba (karobu), 1 čaj. lžička vanilkového extraktu (nebo 1 pol. lžíce vanilkového cukru), asi 4 kapky mátové esence (podle chuti)

Nepečené zákusky

Rubrika: Moučníky, dezerty | Typ článku: Recepty

V mixéru najemno umixujeme celozrnné sušenky. Smícháme s ořechy. V hrnci smícháme vodu, sójové mléko a na středním ohni směs ohřejeme. Přidáme karob, vanilkový extrakt a mátovou esenci. Mícháme, dokud se všechno nerozehřeje a nespojí.

Odstavíme z plotýnky a přidáme směs ořechů a sušenek. Dobře promícháme. Směs rozválíme do menšího plechu na pečení a necháme asi půl hodiny odležet. Pak nakrájíme na čtverce a podáváme.

Na přípravu těchto lahodných zákusků se místo běžné čokolády používá karobová čokoláda. Svatojánský chléb (karob) je přirozeně sladký a obsahuje málo tuku. Má vysoký obsah vápníku a dalších minerálních látek. Na rozdíl od kakaa neobsahuje tanin, kofein ani teobromin (tyto látky mohou způsobit bolesti hlavy nebo depresi).

Poznámka: Chceme-li se předem připravit na nečekanou návštěvu, můžeme si připravit dávku základní směsi ve tvaru válečku, který vložíme do mikrotenového sáčku a dáme do chladničky, resp. do mrazáku. V případě potřeby stačí nechat přibližně čtvrt hodiny rozmrazit, poté nakrájíme na plátky a podáváme.

Z knihy Neila Nedleyho Život bez deprese. Vydal Advent-Orion.

Počet přečtení: 5 782 Datum: 11. 3. 2016