Nadbytek kyseliny listové zřejmě zvyšuje riziko rakoviny | Prameny zdraví

Nadbytek kyseliny listové zřejmě zvyšuje riziko rakoviny

Hromadí se množství vědeckých důkazů o tom, že doplňky kyseliny listové potlačují reakcí imunitního systému na rakovinné buňky a mohou tam povzbuzovat rakovinné bujení.

Nadbytek kyseliny listové zřejmě zvyšuje riziko rakoviny

Rubrika: Vitamíny a minerály | Typ článku: Studie

Již dříve bylo pozorováno, že podávání doplňků kyseliny listové bylo spojeno se zvýšením rizika onemocnění rakovinou prostaty.

Norští vědci uvedli, že riziko úmrtí na rakovinu se zvyšovalo u těch jednotlivců, kteří užívali doplněk kyseliny listové, o 38 % v porovnání s těmi, již tento doplněk neužívali. Riziko onemocnění rakovinou bylo vyšší o 21 %.

Účastníci norské studie dostávali doplněk kyseliny listové v dávkách, které asi pětkrát převyšovaly množství kyseliny listové, které se běžně nachází v celozrnné mouce a obilovinách.

Ukazuje se stále znovu, že je mnohem bezpečnější přijímat potřebné živiny v přirozené podobě - z nerafinovaných potravin, ve kterých se nalézají.

JAMA 2009;302(19):2119-2126

Počet přečtení: 3 208 Datum: 23. 9. 2012