Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Meruňky

Jejich původním domovem je Čína, Mongolsko a Střední Asie. U nás se jim daří na teplých svazích. Snadno trpí mrtvicí - odumíráním větví nebo uschnutím celého stromu. Dnes je již vyšlechtěna celá řada odolných odrůd. Meruňka má oranžovou až načervenalou barvu. Semena uvnitř pecky jsou jedlá, dají se použít místo mandlí.
Rubrika: Ovoce
|
Typ článku: Encyklopedie

Meruňky jsou mimořádně zdravé. Čerstvé meruňky mají vysoký podíl vlákniny. Obsahují betakarotén, vitamín C, řadu vitamínů B. Dále draslík, hořčík, železo, vápník a síru, velmi málo sodíku.

Barviva udržují dobrý stav pokožky a očí. Meruňky chrání proti některým druhům rakoviny. Vyrábějí se z nich kompoty, džemy, dřeně, používají se do knedlíků a koláčů. Sušené meruňky obsahují podstatně více kalorií, sušením se také koncentruje betakarotén, železo a draslík. Draslík může pomoci při snižování krevního tlaku. Podporuje totiž vylučování vody a sodíku z těla.

Je dobré dát si pozor na sušené meruňky, které jsou sířené - mohou vyvolat astmatický záchvat nebo srdeční slabost. Raději používejte barevně poněkud méně atraktivní, ale bezpečnější nesířené meruňky.

Počet přečtení: 8800
Datum: 25. 4. 2007