Měla by se zavést daň na slazení limonád cukrem? | Prameny zdraví

Měla by se zavést daň na slazení limonád cukrem?

Průmysl výroby nápojů používá nejvíce cukru ze všech potravinářských sektorů. Množství cukru a kalorií, které lidé přijímají v podobě slazených limonád, stále stoupá.

Měla by se zavést daň na slazení limonád cukrem?

Rubrika: Hubnutí a obezita | Typ článku: Poradna výživy

Mezi lety 1977 a 2002 se jen v USA zdvojnásobil u všech věkových skupin. Poslední data z let 2005 a 2006 uvádějí u dětí i dospělých průměrnou konzumaci 175 kalorií denně prostřednictvím přeslazených limonád.

Nadbytek kalorií se převádí do nadváhy a obezity. Výdaje pouze na řešení problému nadváhy a obezity činí v USA 9 % celkového rozpočtu na zdravotnictví - což představuje 147 miliard dolarů ročně. Existuje pozitivní korelace mezi spotřebou přeslazených nápojů a rizikem onemocnění cukrovkou 2. typu. U těch, kteří pijí hojně limonády, se zvyšuje i riziko onemocnění srdce.

Výrobci se samozřejmě brání zdanění svých výrobků; bojí se totiž, že by přineslo snížení odbytu. Podobná situace byla před lety u tabákových výrobků. Následné zdanění přineslo skutečně značný pokles prodeje cigaret.

Positive Choices

Počet přečtení: 1 779 Datum: 15. 7. 2012